Hírek

2016.12.05. 20:50

A rák ma már nem öl: a megelőzés vagy a korai felismerés a legfontosabb

A rák ma már nem minősül halálos betegségnek - nyilatkozza egyre több onkológus szakorvos.

Munkatársainktól

Olyan gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyekkel még a szóródott, több szervet is megtámadó rák is hosszú évekig szinten tartható, sőt, a beteg életminősége is elfogadható marad. A rosszindulatú sejthalmazt, a gócot természetesen műtéttel el kell távolítani. Noha ebben még nem teljesen egységes a szakma, de abban viszont minden, a rákbetegséget gyógyító szakorvos (onkológus) egyetért, hogy a túlélés szempontjából meghatározó a rák előrehaladottságának stádiuma, illetve a legbiztosabb módszer a megelőzés, a szűrés. Jelen összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a megyében hol van lehetőség nőgyógyászati szűrővizsgálatra, és mennyit kell rá várni.

Csókáné Szabó Tünde nőgyógyászati szakasszisztens a szűrővizsgálatra készíti fel a pácienst Zircen Fotó: Müller Anikó Hanga

Devecserben a hölgyek hetente kétszer is végeztethetnek rákszűrést. Egy héten belül tudnak időpontot adni. Ungváriné Scholz Alíz, a szakrendelő vezető asszisztense arról tájékoztatott, hogy amióta kézhez vették a páciensek az értesítéseket, megnövekedett a rákszűrés iránti igény.

Ungváriné Scholz Alíz, a szakrendelő vezető asszisztense hozzátette, elsősorban a középkorú és az idősebb korosztály él a lehetőséggel. Erre magyarázat lehet, hogy a fogamzásgátlót szedők körében - akik a fiatalabb generációhoz tartoznak - ez nem rendkívüli vizsgálat, mert gyógyszer szedése vagy egyéb fogamzásgátló alkalmazása esetén évente egyszer javallott a rákszűrés.

Veszprémben idén - már hagyományszerűen - rendezték meg októberben a mellrák elleni sétát. Az eseményen a város és a Csolnoky Ferenc Kórház vezetői mellett mindig nagy tömeg vesz részt. A demonstráció végén a rák elleni küzdelem jelképét, rózsaszín lufikat engednek fel a levegőbe Fotó: archív, Penovác Károly

Tapolcán a kórházban jelenleg január elejére tudnak időpontot adni a hölgyeknek.

Balatonfüreden a Városi Szakorvosi Rendelőintézet munkatársa, Sarkady Miklós szülész-nőgyógyász szakorvos lapunknak elmondta, hogy a városi méhnyakrákszűrés folyamatos. Nem kampányszerűen, meghirdetett időközönként, hanem mindennapi nőgyógyászati ellátás, rendelés keretén belül, a vizsgálati protokoll részét képezi a méhnyakrákszűrés. A szakmai előírások szerint háromévente kell a szűrést elvégezni, ehhez képest a tendencia azt mutatja, hogy a páciensek évente megismétlik a szűrővizsgálatot - tette hozzá Sarkady Miklós.

Mivel nyílt szakrendelés folyik a rendelőintézetben, nem kell több hetet várniuk a pácienseknek. Többéves tapasztalat alapján előjegyzésre nincs lehetőség, sorszámot kell húzni és azonnal elvégezhető a vizsgálat. Az orvos tapasztalatai alapján 25 és 50 év közötti nők jönnek rendszeresen. Az ennél fiatalabbak és idősebbek kisebb számban érkeznek szűrésre. Mivel manapság már védőnők is végeznek szűrést, a nagyon fiatalok és a sokkal idősebb korosztály inkább a
védőnőket keresi fel a vizsgálat elvégzésére - jegyezte meg a szakorvos.

Ajkán a Magyar Imre Kórházban is rákérdeztünk, körülbelül mennyi időt kell várnia annak, aki méhnyakrákszűrésre kér időpontot.
- Nincs egész két hét a várakozási idő - tájékoztatta lapunkat Nyári Ildikó, a kórház főigazgatója. - Külön a rákszűréssel azért nem foglalkozunk, mert szülészet-nőgyógyászat osztályunkon végezzük el az egyéb vizsgálatokkal együtt.

A méhnyakrákszűrést egy továbbképzés után védőnők is végezhetik, érdemes érdeklődni, ha túl soknak ítéljük a várakozási időt, lakhelyünkön van-e olyan védőnő, aki elvégezheti a vizsgálatot. Legalább évente egyszer szükséges és érdemes részt venni a szűrésen.

Szentgálon és Herenden is végeznek méhnyakszűrést, utóbbi településen november eleje óta jelentkezhetnek, akik szeretnék megvizsgáltatni magukat. A szűrést háromévente egyszer ingyen elvégzik. Horváth Gyöngyi védőnő lapunknak elmondta, hogy a huszonöt-hatvan év közötti hölgyek kapnak erre előzetesen meghívót. Hozzátette, hogy jellemzően igen nagy létszámban élnek is a lehetőséggel a két településen. Előzetes időpont-egyeztetéssel dolgoznak a rendelőben, ráadásul igen hamar, akár már másnapra is foglalhat, aki szeretné kivizsgáltatni magát.

Zircen a méhnyakrákszűrést rövid ideig a védőnői szolgálat végezte, ennek célja valószínűleg részben az volt, hogy tehermentesítsék az orvosokat, másrészt a fiatal anyukák szülés után folyamatos kapcsolatban állnak a védőnőkkel, ezért hozzájuk szívesebben fordultak. A tavalyi évtől újra a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet nőgyógyászati szakrendelésének orvosai kapták a feladatot. Csókáné Szabó Tünde nőgyógyászati szakasszisztens elmondta, tanácsos évente megjelenni a szűrővizsgálaton, behívót csak annak küldenek, akinél meg kell ismételni a mintavételt. Méhnyakrákszűrést leggyakrabban a fiatalok kérnek, mert szülés előtt fontos az ilyen jellegű kivizsgálás, másrészt a fogamzásgátló felírásának is ez a feltétele. Tapasztalatuk szerint a negyvenes korosztály is él a lehetőséggel, de az idősebbek nehezebben mozdíthatók, vannak olyanok is, aki még életükben nem voltak szűrésen. A bakonyi kisvárosban maximum egy hét a várakozási idő, de gyakoribb, hogy egy héten belüli időpontot tudnak adni, pedig területen kívüli pácienseket is fogadnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!