2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Elvis Presley
Legnépszerűbb csengőhangok

A rock and roll királya mindössze 42 évet élt!

Harmincegy évvel ezelőtt, 1977. augusztus 16-án hunyt el Elvis Presley, a rock and roll királya. 1935. január 8-a. Az Egyesült Államok, Missisippi állam, Tupelo városában Gladys Presley életet ad egy fiúcskának, aki a keresztségben az Elvis Aron nevet kapja. Vernon Presleynek (az apának), és Gladysnek, ekkor még sejtelme sincs arról, hogy gyermekük húsz évvel később fantasztikus énekhangjával, színpadi mozgásával, későbbiekben pedig életstílusával - fenekestül fordítja majd fel a világot.

Zenei pályafutása – mely lényegében három részre osztható – tulajdonképpen az iskolai rendezvényeken és a kisváros templomi kórusaiban való szereplésekkel kezdődik, mely később még visszaköszön az ún. gospel-korszakában. Első sikere a Sun Records lemezstúdióban saját költségén felvett rock and roll nóta, a „That’s Allright Mama”, mely - mint címe is utal rá -, édesanyjának készült, születésnapi ajándékként.

Sam Phillips – a Sun Records kiadó tulajdonosa – jó füllel és érzékkel ismeri fel Elvisben a tehetséget, és sorra jelenteti meg a vele készített kis- és középlemezeket, Bill Black bőgős és Scotty Moore gitáros társaságában. A trió későbbiekben kiegészül D.J. Fontana dobossal, valamint a Jordainers elnevezésű négytagú férfi vokállal. S ezzel – ahogy mondani szokták –, „elindul a szekér”.

Két évig volt katona

Egymást érik a koncertek, fellépések - hatalmas sikerrel. MIndehhez nagymértékben hozzájárul Presley sármos megjelenése, nyakában elmaradhatatlan gitárjával, valamint erotikus csípőmozgása a zene ütemére; felfelé fésült, megnövesztett hajkoronája, és nem utolsó sorban, érzelemdús, erőteljes, ugyanakkor mégis gyengéd stílusú orgánuma.

1958- ban, három évvel a „Jól van Mama” című kislemez megjelenése után, két évre bevonultatják katonának. A szolgálati időt ráadásul hazájától távol, Németországban kell letöltenie. Az eseményekben nyilvánvalóan szerepet játszik az a tény, hogy Amerikában, társadalompolitikai okokból, igyekeznek visszaszorítani a r & r térnyerését. Mindenesetre ezzel lezárul a Király zenei korszakának első része.

Időközben, még bevonulása előtt felbukkan életében egy ember, aki amellett, hogy hiper űrsebességgel repíti a világhírnév felé, mindazonáltal a rossz szelleme is lehetett. Így vagy úgy, de tény, hogy Tom Parker, az „Ezredes” vállalta fel a továbbiakban Elvis menedzselését.

A leszerelését követően, 1960- tól az „Ezredes” tanácsára, a filmiparban köt ki. E korszaka zeneileg kevésbé jelentős, a hangsúly inkább a filmek főszerepe felé tolódik. Nem is kell különösebben bizonygatni, hogy a „hollywoodi álomgyár” az ő esetében is megtette a magáét! A rock királyát, az „Ezredes”-sel karöltve belekényszerítik a bugyuta revolverhősök és bonvivánok szerepének kétes dicsőségébe.

A korszak termése 23 mozifilm, amit csak jóindulattal lehet színvonalasnak nevezni, a siker azonban mégis garantált – Elvis személyének köszönhetően. Érdemes megjegyezni, hogy a Király első korszakában is készültek mozidarabok ( pl.Love Me Tender 1956; Loving You 1957; Jailhouse Rock 1958). Ezek, ellentétben a „filmkorszak” futószalagon gyártott limonádéival, többségében mind zeneileg, mind látványban, tartalmában, maradandót alkottak.

Befejezte a gagyi-korszakot

A Király 1968- ra úgy dönt, hogy véget vet a nyolc éve tartó „gagyi-korszaknak”, s még abban az esztendőben a „TV Special” c. TV- show- val visszatér az igazi, igényes zenéhez. A siker önmagáért beszél. Az egykori tini-bálványból ekkorra már komoly férfivá érik, s hangja – ha lehet – még csodálatosabb. Mindent el tud énekelni, amit csak akar: a rock-tól a country-ig, a hagyományos táncdaloktól - a gospelen át – a blues-ig; tőle minden tökéletesen, és hitelesen szólal meg.

A visszatérő TV-show-val tulajdonképpen elkezdődik a harmadik korszaka, mely eléggé vegyes képet mutat. A filmezéssel már véglegesen szakított, lemezfelvételek koncertek sorban követik egymást, mindenütt kirobbanó sikerrel. A „mindenütt”- érdekes módon – kizárólag az Egyesült Államok területére értendő, ugyanis menedzsere, Tom Parker, valamilyen rejtélyes okból nem hagyhatta el az Államokat. Ennek következtében Elvis soha nem lépett fel külföldön, noha erre bőven lett volna lehetősége. Egy ekkora sztár esetében ez több mint megdöbbentő!

A r & r-lal tulajdonképpen soha nem szakított, ám a las vegasi kaszinók előkelő közönsége inkább a kor divatja szerinti, hagyományos popzenét várta el tőle. Ezt a korszakát két jelentős esemény is meghatározza: egyrészt imádott édesanyja, Gladys halála, melyet soha nem tudott igazán feldolgozni; másrészt felesége Priscilla Beaulieu, akivel még 1967.május 1-én kötött házasságot, lelépett karate oktatójával. Talán csak kislánya, a gyönyörű Lisa-Mary tartotta benne a lelket.

Elvis egészségi állapota igencsak megrendül

A ’70- es évek közepére azonban a féktelen életmód, evés-ivás, sajnos megteszi a magáét: Elvis egészségi állapota igencsak megrendül. Jelentős súlyfelesleggel, korlátlan mennyiségű gyógyszerezés okozta, rossz közérzettel küzd. 1977. év elején még lebonyolít egy koncert körutat, és tele van tervekkel, de már érezhető a hanyatlás. Nyár végére a meggyötört szervezet feladja a kilátástalan harcot. 1977. augusztus 16-án, Memphis államban lévő graceland-i otthona fürdőszobájában holtan találnak rá. A halál oka: szívroham - legalábbis a hivatalos jelentések szerint.

A Rock Királya titulus nem pusztán előadói tehetségének köszönhető. Zenetörténeti tény, hogy a világon a mai napig sehol nem adtak el annyi hanghordozót, mint Elvis esetében. Még életében ez 350 (!) millió korongot jelent, ezen belül 127 arany- és platinalemezt; halála után mindez megfejelve még 50 millió példánnyal. A mai napig egyedülálló rekord, melyet eddig még semmilyen előadónak nem sikerült megdönteni.
Elvis Presley, a rock and roll királya, mindössze 42 évet élt.

Zenészek, ahogyan eddig még keveset láthattad őket.

-Hegedűs István-

[2009.08.16.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
2008.08.22. 03:45 • [6]
Tisztelt Dr. Cs. Úr!
Köszönöm második levelét. Régen még a nyolcvanas években és a kilencvenes évek első felében az akkor létező angol-német kétnyelvű Daily News-Neueste Nachrichten angol részlegénél dolgoztam, és oda írtam többek között Elvis témáju cikkeket. Azóta csak hobbiból foglalkozom Elvis zenéjével. Köszönöm érdeklődését.
Üdvözlettel
Jakabfi László
hegedus.istvan1 2008.08.21. 22:13 • [5]
Tisztelt Jakabfi Úr!

Köszönöm kiegészítését, amit - Elvis tisztelő révén - örömmel fogadtam.
Sajnálom a filmkorszak műveinek számszerű tévedését, az én forrásom - tévesen - ennyit jelölt meg. Több forrásmunkát használtam föl, többek között a '82-es kiadású Könnyűzenei Lexikont, valamint az öt évvel későbbi Tardos Péter féle Rocklexikont. A lemezeladások száma nyivánvalóaan az akkori, '80-as évekbeli adatokat tükrözte, a forrásmunkákból ellenőrizhető. A kanadai fellépésről nem hallottam, sőt források sem említik. Ettől még igaz lehet.
Az Ön által említett két koncertfilm már a harmadik korszakában ('68 után) készült, amire természetesen nem vonatkoznak dehonesztáló megjegyzéseim, inkább az ún. játékfilmjeire céloztam (habár e két filmről írásomban nem tettem említést). Az Elvis On Tourt-t magam is láttam, fantasztikus élményt nyújtott.
A '80-as években többször látogattam az Elvis rajongók klubjának üléseit, ahol volt szerencsém találkozni dr. Osszfolk Sándorral, a klub elnökével, valamint jó barátságot ápoltam dr. Berzy Sándorral. akit nemcsak Elvis-fanként ismer a magyar közvélemény.
Mégegyszer köszönöm építő jellegű hozzászólását, amelyből én is korrigálhatom meglévő adatbázisomat.
szívélyes üdvözlettel:
Hegedűs István
hegedus.istvan1@chello.hu


dr.cs 2008.08.21. 21:37 • [4]
Egyébként utólagosan elnézést kell kérnem, mert kissé "kioktatós" stílusú lett az írásom, pedig becsület szavamra nem annak szántam. Jakabfi úr: hasznosítja Ön valahol a megszerzett Elvis-tudását? (úgy értem, publikál-e, vagy esetleg más területen, mondjuk zenei szerkesztőként)
2008.08.21. 17:21 • [3]
Tisztelt Dr. Cs.
Önnek teljesen igaza van, nem vettem észre az Ön által említett két hibát. Viszont most észrevettem egy kisebb hibát, az Elvist kisérő kórust Jordanaires-nek írják helyesen.
Üdvözlettel
Jakabfi László
dr.cs 2008.08.21. 02:50 • [2]
Kedves Jakabfi úr!

Ha ön 1960 óta foglalkozik Elvissel, akkor a kiegészítéseken kívül kijavíthatta volna Hegedűs úr két hibáját. Az egyik az, hogy Elvis nem a That's All Right Mama c. számot énekelte fel édesanyjának születésnapi ajándékként, hanem a My Happiness-t 1953-ban, vagyis jó egy évvel a That's All Right mama előtt. A másik dolog, hogy az említett édesanya nem Elvis "Las Vegasi kaszinós" években halt meg, hanem még 1958-ban, vagyis több mint 10 évvel korábban.
E két dologtól eltekintve jó kis összefoglaló lett, tartalmaz minden lényeges infot, és kellőképpen tömör.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még