Sportvilág

2016.12.05. 15:15

Az Aranycsapatba is befért volna? Nyilasi Tibor a sikeres múltról, a mostani válogatottról és a stadionépítésekről

Balatonakarattya - Még ma is libabőrös lesz, amikor a válogatottbeli mérkőzésekről, a kettős rangadókról kell beszélnie. Annak idején több tízezer ember skandálta a nevét. Reméli, hogy ezt az érzést idővel a mostani fiatalok is megismerhetik. Dárdai Pál érkezésével szerinte új időszámítás kezdődött a magyar labdarúgásban.

Szendi Péter

A támadó középpályás kétszeres magyar, háromszoros osztrák bajnok, ezüstcipős, magyar és osztrák gólkirály Várpalotán született. Sok emlék ugyan nem fűzi Nyilasi Tibort a városhoz, hiszen ötéves volt, amikor Budapestre költöztek. Azonban a mai napig szívesen jön Palotára, másfél évvel ezelőtt volt is egy közönségtalálkozója.

Nyilasi Tibor a Várpalotán tartott legutóbbi közönségtalálkozón (Fotó: Szabó Péter Dániel, archív)

Mindössze hároméves volt, amikor első kötődését a labdarúgáshoz megörökítették. Szülei lefotózták, amint labdát tart a kezében. Már akkor is a focilabda volt a kedvenc játékszere. Budán, a Vízivárosban nőtt fel. A környékbeli grundokon rúgta a labdát, mígnem édesapja tízéves korában, 1965-ben elvitte a margitszigeti Úttörő Stadionba, ahol 68 meccsen 124 gólt lőtt és fejelt. Tehetségére még Sebes Gusztáv, az Aranycsapat egykori szövetségi kapitánya is felfigyelt, aki ezt mondta az átlagon felüli labdarúgóról: Játéktudását, futballérettségét, kombinatív készségét, társainak helyzetbe hozását, cselező- és gólszerző tudását nézve bármikor bármelyik csatár- vagy fedezetposzton helye lett volna az én híres, sokak által Aranycsapatnak nevezett aranyos, csibész tizenegyemben .

- Nagyon jólestek Guszti bácsi szavai, aki nem messze lakott tőlünk Kelenföldön. Tudta, hogy a szívem a Fradihoz húz, neki is köze volt a ferencvárosi szerződésemhez. Mindig lejött megnézni bennünket a grundon, ahol fociztunk, így kerültem végül 1970-ben az FTC ificsapatához. A Fradiban eltöltött minden perc egy örök emlék. Ittuk Albert Flórián, Rákosi Gyula szavait, ha kellett, még a cipőjüket is kipucoltuk.

Tehetségére jellemző, hogy a Fradi ifiben korosztályt ugrott, és ötvenötös születése ellenére az ötvenhármas korosztálynál vették figyelembe. Ekkor ismerte meg csapattársait, Ebedli Zoltánt, Viczkó Tamást és Vad Istvánt. A Ferencváros felnőtt csapatában 18 évesen a Komló ellen 1:0-ra megnyert mérkőzésen mutatkozott be. A zöld-fehér színekben tíz éven át futballozott, 243 mérkőzésen 131 gólt szerzett.

Lendül a legendás jobb láb egy Újpest elleni kettős rangadón

- A mai napig borsódzik a hátam, amikor visszaemlékszem a népstadionbeli kettős rangadókra. Hátul volt egy szoborpark és ott melegítettünk be. Az edzésünket 10-15 ezer ember figyelte. Nem voltak szurkolói balhék, jól megfért egymással a Honvéd-, a Dózsa-, a Vasas- és a Fradi-szimpatizáns. Amikor kifutottunk a pályára, hatalmas moraj volt, döbbenetes látvány fogadott bennünket. Ezt kívánom a mostani gyerekeknek, hogy átéljék ezt a fantasztikus élményt.

1983-ban szerződést ajánlott neki az Austria Wien együttese, és ő az egyik első magyar focistaként igazolhatott külföldre. Ausztriában három bajnoki címet szerzett, egy alkalommal hódította el az osztrák kupát, 1984-ben 26 találattal Nyilasi lett az osztrák bajnokság gólkirálya. Öt éven át, 120 alkalommal szerepelt a bécsi lila-fehéreknél, és 81 gólt rúgott.

Közben számtalan válogatottbeli siker is fűződött a nevéhez. Hetvenszer ölthette magára a meggypiros mezt, szerepelt az 1978-as argentin és a 82-es spanyolországi világbajnokságon. Az Európa-válogatott színeiben is láthattuk egyszer a csehszlovákok ellen.

Nyilasi válogatott mezben az 1982-es világbajnokságra készülő csapat tablójáról

Az aktív játékot 1988-ban hagyta abba, és 1990-ben elkezdődött edzői karrierje. Tizenegy év után, 1992-ben bajnok lett a Ferencváros. Diósgyőrben hatalmas fieszta kezdődött, mely Budapesten folytatódott. Több ezer ember éltette a csapatot és a sikeredzőt.

De ugorjuk egy nagyot az időben! Negyvennégy év után a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, aminek Nyilasi Tibor is részese volt, hiszen együtt dolgozott Dárdai Pállal.

- Egy hitehagyott társaságot örököltünk meg, hiszen az első mérkőzést még Pintér Attilával elvesztette a válogatott. Dárdai személyében egy új impulzus érkezett az öltözőbe. Sosem felejtem el az első napot, amikor készültünk a románok elleni mérkőzésre Telkiben. Pali bejelentette, hogy vacsora után nem videózás, hanem csapatépítő program lesz. A fiatalabb labdarúgóknak kiosztotta a Jancsi és Juliska, míg az idősebbeknek a Piroska és a farkas szerepeit. Megmondom őszintén, hogy a fejemet fogtam, azt hittem, hogy az óvodába kerültem. A nagy gyerekek két-három órán keresztül kisgyerekekké váltak. Beöltöztek, kisminkelték magukat, és fantasztikus előadásokban volt részünk. Ez volt az a pillanat, amikor Pali leszedte a terhet a vállakról, és erőtől duzzadva léptek ki játékosaink a bukaresti stadionba.

Dárdai Pál távozása után Bernd Storck vette át a csapat irányítását. A tanácsadóként foglalkoztatott Nyilasi Tibor a norvégok elleni pótselejtezős párharc előtt távozott a válogatott szakmai stábjából. Storck továbbra is számított volna Nyilasi munkájára, és ő ugyan megtisztelőnek tartotta a felkérést, de visszautasította azt, ugyanakkor elnökségi tagként dolgozik tovább a magyar labdarúgásért.

Szerinte benne volt a levegőben, hogy a válogatott jól szerepel majd az Európa-bajnokságon. Osztrák újságírók hívták, hogy mit vár az első mérkőzéstől. Nyilasi szerint lebecsültek bennünket a sógorok. Az erőtől duzzadó magyar játékosok pedig tizenketten futottak ki minden egyes mérkőzésre, hiszen mögöttük volt több ezer ember a stadionokban és több százezren a televíziók képernyői előtt.

- Ami örvendetes, hogy a gyerekek nem Messi- és Ronaldo-mezben fociznak mostanában, hanem Böde, Nagy Ádám vagy éppen Dzsudzsák dresszét veszik fel. Ezért is gyönyörű sportág a labdarúgás, mert képes egy nemzetet összekovácsolni.

Nyilasi szerint most generációváltás folyik a válogatottban, sok tehetséges fiatalt épít be fokozatosan Bernd Storck. Nem tartaná nagy tragédiának, ha nem jutnánk ki a 2018-as világbajnokságra. Biztos abban, hogy amint befejeződnek a stadionrekonstrukciók, idővel az NB I-ben a nézőszám is emelkedik.

- Nem értem azokat az embereket, akik a stadionok, futballpályák építése ellen vannak. Ilyenkor mindig visszakérdezek, hogy a rendszerváltás után szükség volt ezer futballpályát beépíteni, hogy a helyükre plázák és lakóparkok épüljenek? Politikai
hovatartozástól függetlenül végre elmondhatjuk, hogy van egy olyan kormány, amely támogatja a sportot. Magyarország mindig sportnemzet volt. Fontos, hogy a gyerekek sportoljanak, ne a számítógép előtt töltsék a szabadidejüket.

Nyilasi Tibornak a futball mellett másik nagy szerelme a Balaton. A hetvenes évek végén kezdett lejárni egy baráti társasággal Balatonakarattyára. Egyből beleszeretett a településbe. Egy romos házat vásárolt a nyolcvanas évek közepén, melyet felújítottak. Amint ideje engedi, lejön Akarattyára, mert itt feltöltődik. Ugyanakkor belátja, hogy érzékeny bőre miatt óvatosabban kell a napon tartózkodnia. Most nyáron is leégett egy kicsit, de egyáltalán nem bánja, hiszen ez a nyár velejárója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!