Gazdaság

2016.12.06. 12:44

A jövő képességei - a fiatal generációnak adott útmutatást a Corvinus konferenciája

Székesfehérvár - Mini konferencián beszéltek a fiataloknak a tanulás melletti munka, a saját vállalkozás előnyeiről a Corvinus helyi karán.

Bokros Judit

Tanulj! Dolgozz! Vállalkozz! – e címmel, hívószavakkal rendeztek kedden konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A rendezvénnyel a középiskolás, felsőoktatásba készülő fiatalokat, illetve az egyetemista hallgatókat célozták meg, a tanulóévek alatti munkavállalás előnyeinek, formáinak bemutatásával.

Az érdeklődőket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta: Fehérvár jövője elképzelhetetlen a felsőoktatás megerősítése nélkül. Ebben van fontos szerepe a Corvinus Egyetemnek is, amelynek idén szeptembertől indított helyi, duális képzései lehetőséget kínálnak az említett hívószavakra.

Az első előadást Aczél Petra egyetemi tanár, intézetigazgató tartotta. „Ezt senki sem fogja megúszni." – kezdte mondanivalóját, utalva azokra a kihívásokra, amelyekkel az információs, technikai újításokkal teli társadalomban élő fiataloknak szembe kell nézniük. Ezért jó, ha minél korábban fölkészülnek arra, mi vár rájuk, hogyan tudnak boldogulni a jövőben.

Az egyetem helyi karán Aczél Petra előadásával kezdődött meg a tanulást, munkavállalást, saját vállalkozást ösztönző konferencia Fotó: Molnár Artúr

A frappáns, lényegre törő előadás rávilágított arra, mennyi lehetőség rejlik a mai tizen–és huszonévesekben, akiknek korosztálya a kutatások szerint igen kreatív generációnak számít. A biztatás, az útmutatás azonban elkel nekik, hiszen egy olyan „okosvilág" részei, amely szinte folyamatos megújulást, ötletelést kíván. Aczél Petra rámutatott: a technológiai lehetőségek bővülésével a társadalmakból kifogyóban van az emberi figyelem, amely a jövőben igen fontos tényező, képesség lehet.

A munkaerőpiaci igényekről elmondta, hogy egyre fontosabb lesz a termékek, szolgáltatások személyre szabottsága, az eredetiség, a hitelesség. A jövőben felértékelődhetnek az olyan emberi képességek, mint – a már említetteknek megfelelően – az aktív figyelem, az elemző gondolkodás, az összetett problémamegoldó képesség, a kreativitás és az érzelmi, kapcsolati intelligencia. A hasznos információk után a hallgatók Pistyur Veronika és Chikán Attila közgazdász előadásait hallgathatták még meg a témákban.

Három fiatal hölgy, Gáspár Csilla, Simon Gréta és Molnár Fanni is érdeklődve ültek a hallgatóság soraiban. Mint kiderült, ők a Hunyadi szakgimnázium végzős diákjaiként elsősorban az egyetem duális képzéseiről, és ezek részeként a munkalehetőségekről akartak többet megtudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!