Sport

2016.12.08. 17:45

Hosszú rövidpályás világbajnoki rekorder, Barta Márton egyéni csúcsot úszott

Windsor - Hosszú Katinka két aranyérmet szerzett az úszók kanadai rövidpályás világbajnokságának szerdai napján.

Horváth Erika

A háromszoros olimpiai bajnok klasszis - aki a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre, valamint 200 méter gyorson második lett - ezúttal 200 méter pillangón (2:02,15) és 100 méter háton (55,54) diadalmaskodott. Hosszú Katinka újabb két győzelmével már kilencszeres rövidpályás világbajnoknak mondhatja magát, az egyéni győzelmek számában ezzel a női örökrangsor élére ugrott, akárcsak 17 érmével, igaz, e tekintetben holtversenyben vezet.

A nap zárószámában a Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállítású 4x50 méteres vegyes gyorsváltó volt érdekelt a fináléban, ahol 1:32.98 perces idővel a hetedik lett.

A csütörtöki előfutamok során ismét rajtkőre állhatott a felnőtt mezőnyben Barta Márton, a Szombathelyi Vízmű SC 17 éves válogatottja. Budavári István tanítványa ezúttal a 100 méteres vegyes-úszásban kapott lehetőséget (ezt a számot csak 25 méteres medencében rendezik). Marci 57,27 másodperces egyéni csúccsal érkezett, amelyet a hódmezővásárhelyi rövidpályás országos bajnokságon ért el. Tizes futamában ezzel kilencedik volt a rajtlistán. A 200 m vegyeshez hasonlóan ezen a távon is sikerült tovább faragnia legjobbján, nem is keveset - 55,94 mp alatt ért célba, ez a futamban az ötödik helyet jelentette. Összesítésben a 82 fős mezőnyben a 40. helyet szerezte meg. A szombathelyi úszót mindkét számában egyetlen - hozzá hasonlóan - ifjúsági korú versenyző előzte meg, egy amerikai fiú.

- Elégedetlenségre nincs okom, hiszen sikerült, amit akartam, 56 másodpercen belül úsztam, de lassúnak éreztem magam - mondta versenyéről az M4 Sport villáminterjújában Barta Marci. - A fordulók sem jöttek ki, szóval lehetett volna jobb is.

A 100 m vegyesúszásban a 21 éves Földházi Dávid volt a másik magyar induló, aki 53,47-dal a 13. helyen bejutott az esti (nekünk éjszakai) középdöntőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!