Gazdaság

2016.12.08. 21:40

Az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonság!

Kishantos - Folytatódik a hétvégén a népfőiskolai társaság fenntarthatóságról szóló műhelybeszélgetés-sorozata, mely az Azonnal hagyjuk abba! főcímet viseli.

V. Varga József

– Karácsonyra készülődve mindenki azon gondolkozik, hogy mivel szerezzen örömet gyerekeinek, unokáinak. De vajon gondolnak-e arra, hogy milyen jövőt, milyen sorsot hagyunk rájuk? Gondolnak-e az egészségükre, biztonságukra, jövőjükre? – veti föl Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője.

Ezekről a kérdésekről Kishantoson együtt gondolkoznak – teszi aztán mindjárt hozzá az agrárszakember –, az Azonnal hagyjuk abba! – Műhelybeszélgetések a fenntarthatóságról című sorozatuk harmadik részében is, december 10-én, szombaton 11 órától.

Darvas Béla az élelmiszerbiztonságról, a génmanipuláció veszélyeiről osztja meg gondolatait hallgatóságával szombaton (Fotó: V. Varga József)

– A felelősen gondolkozó ember belátja, hogy azonnal abba kell hagyni mindent, ami veszélyezteti az emberiség jövőjét! Hogy melyek ezek? Milyen veszélyeket rejtenek az új technológiák és folyamatok? – erről szól sorozatunk következő része, melyen kiváló tudósok, szakértők segítségével igyekszünk a legújabb ismereteket bemutatni és megvitatni – mondja Ácsné Éva.

A társadalmi ellenőrzés és befolyásolás nem képes lépést tartani a géntechnológia felgyorsult fejlődésével. Mindaddig, amíg a génmanipulált szervezetek mezőgazdasági és élelmiszeripari felhasználásának számtalan környezetvédelmi, egészségügyi, szociális, gazdasági, etikai és erkölcsi problémáját nem tudjuk megoldani, és amíg a veszélyek felméréséhez nem elég a tudásunk, le kell állítani a génmanipulált szervezetek természetbe bocsátását. Az élelmiszerbiztonság mindezen vetületeiről Darvas Béla professzor szól majd előadásában.

Székács András professzor szintén az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági kérdésről, az élelmiszerbiztonságról beszél: Szintetikus és természetes, valamint Biogazdaság és ökológia címmel. Az Európai Unió szabadkereskedelmi egyezményeinek (Kanada, USA) várható hatásáról Fidrich Róbert természetvédő egyenesen azt állítja, hogy ez az utolsó szög a vidék koporsójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!