Kultúra

2016.12.09. 21:37

Fiam adventje

A szekrényajtó alsó fogantyújára akasszuk az adventi naptárt vagy a felsőre? Ha alul van, a hároméves óhatatlanul kifosztja idő előtt, mert a gyerek - különösen, ha fiú - ilyen.

Zsigó Ferenc

Mégsem lehet rá haragudni, mert ahogy azt szeretett anyai nagyapám mondogatta mindig, ha rosszalkodtam: „De gyerek is a gyerek...” És mosolygott. Még akkor is, amikor szénát hordani kivitt a dombra a szekérrel, s amikor felrakott egy boglyát, csettintett a lovaknak, azok elindultak, és én elkezdtem visítva csépelni az öreget az ostorral, mert azt hittem, otthagy... Szóval Attya - így hívtam az öreget - nem tudott haragudni egyszem unokájára, még akkor sem, ha az ostorral kis híján kivertem a szemét. Mert: „De gyerek is a gyerek...”

Szóval alsó vagy felső gomb? - hogy visszatérjek a régmúltból a közelmúltba, az idei adventkezdet előtti legfőbb dilemmára. Ha felülre tesszük, az elérhetetlen messzeségbe, talán fokozzuk a vágyat, persze a várakozás „kínjait” is egyben, és ha igazi „énfajtám” ez a prücsök, akkor utál várni, mint az apja. Én a sárga lámpát látva már keresem a menekülőutat jobbra vagy balra az autóval, és az orvosi rendelő előtt, ha kettőnél többen várakoznak, már fordulok is ki az ajtón, nem lehetek olyan beteg, hogy ezt a sort végigvárjam...

Akkor tehát mégis az alsó gomb? Vállalva a lopás veszélyét? Ami persze ebben a korban nem bűn, csak csíny. A gyerek is tudja, hogy tilos dolgot művel, de ami tilos, az mindig izgalmas.

Ha a gyerek által elérhető az adventi naptár, annak nevelő hatása is lehet, hiszen ha megmagyarázzuk neki, hogy mindennap csak egy zsebecskét szabad kiüríteni, mert ennek ez a lényege, és ezt ő megérti, akkor nem lesz semmi gond, az élet egy újabb fontos dolgában jutottunk előbbre. Nevezetesen: légy türelmes, tiszteld a szabályokat, és meglesz a jutalmad!

A pro és kontra érveket számba véve végül úgy döntöttünk a nejemmel, hogy a szekrényajtó alsó fogantyújára akasztjuk a naptárt. Egy napig volt ott...

A hároméves ugyanis a génjeinek megfelelve már az első nap kiürítette a naptár négy zsebecskéjét. És azért csak négyet, mert időben észrevettük. Nem kapott ki, mert ugye „... de gyerek is a gyerek...”, meg nyilván mi döntöttünk rosszul. A naptár mindenesetre már a második napon felkerült a nagyszobai ruhásszekrény ajtajának felső gombjára.

A kezdeti nehézségek után belejöttünk az „adventelésbe”. Dani fiam már tudja, hogy valamit énekelni kell - vagy valami más produkciót kell bemutatni -, és utána belenyúlhat a soron következő zsebecskébe. A produkciók változatosak, ezt rábízzuk, mindig ő dönt. A minap a nagyszobai szemöldökfába csavart kampókon lógó hintában pöffeszkedve ezt bírta mondani: „Most már vége a napnak, kipihenjük a fáradalmainkat...” Azok a filmek jutottak eszembe, amikben a gengszterfőnök szivarral a szájában pezsgőfürdőzik három szőke bombázóval, és közben a drogbiznisz újraelosztásáról értekezik a neki pitiző befolyásos politikussal. Aztán a rémlátomás eloszlott, mert Dani kikéredzkedett a hintából, és újra előadta magát: „Édesapa, öltöztessél fel, mert anyaszült félmeztelen vagyok...!” Könnyesre kacagtuk magunkat, az ezt követő télapóvárós énektől már nem hatódott meg senki.

A hároméves csillogó szemmel nyúlt az adventi naptár zsebecskéjébe, s kivette az aznapi ajándékot. Csalódottság látszott az arcán, addig csillogó szeme kérdőn nyílt nagyobbra: „Ezt nem lehet megenni...” Előző nap ugyanis egy csokifigurát „szült” a naptár, ami után az üveggolyó nem okozott izgalmakat. Hiába magyaráztam, hogy varietas delectat, ő el volt kenődve. Viszont rájöttünk, hogy ez is az életre tanít, ugyanis meg kell tanulni elviselni, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy azt elgondoljuk.

Adventi vasárnapokon, gyertyagyújtáskor a nejem mindig imádkozik, áhítat lengi be a szobát. Dani fiam a minap igyekezett résztvenni a családi szertartásban. Így vetett keresztet: Én vagyok az Atya és az Úristen! Ámen!

Címkék#advent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!