Civil

2016.12.10. 19:40

Tihanyi Béla korán ráérzett az informatika fontosságára

A csepregi Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium idén ősszel ismét megrendezte az immár hagyományosnak számító informatikai versenyét.

Civil Tudósítónktól

Az általános iskolások számára kiírt tradicionális versengés az intézmény korábbi vezetője, Tihanyi Béla igazgató nevét viseli.

A csepregi szakközépiskola az ő irányításával - a megyében elsőként - informatikai képzést indított még az 1980-as évek második felében. Béla bácsi nagyon korán ráérzett az akkor még gyerekcipőben járó számítástechnika fontosságára, tudta, hogy ez lesz a jövő egyik legfontosabb tudományága. Ráadásul ő azon kevesek egyike volt, aki nemcsak szerette a számítógépeket, hanem pontosan értette és tanítani is tudta a gépek működését, programozását.

Az általa lefektetett alapokra építkezve az intézmény profilját mind a mai napig erősen meghatározza az informatika oktatása, ami szakgimnáziumi és szakközépiskolai szinten is megvalósul Csepregen.

A győztesek: a Zrínyi Ilona Általános Iskola I. számú csapataFotó: Török Zoltán

2007 áprilisában Bánó Zoltán, az intézmény akkori megbízott igazgatója hívta életre a Tihanyi Béla Informatika Emlékversenyt, amelyet azóta is minden évben megrendeznek. Immár több mint fél évtizede ősszel várják Csepregre a versenyezni vágyó hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat.

November 29-én rekordszámú, 24 kétfős csapat várta izgatottan Dorner Kornél igazgató versenyt megnyitó köszöntőbeszédét. A csapatok környékbeli és soproni általános iskolákból érkeztek, hogy a kétfordulós, jó hangulatú eseményen összemérhessék a tudásukat.

A rendezvényt a középiskola tornatermében rendezték, amely ezáltal erre a néhány órára a megye legnagyobb géptermévé változott. Itt a csapatok számára kialakított munkaállomásokon egy Takács Tibor által kimondottan erre az alkalomra kifejlesztett szoftver segítségével lehetett a feladatokat megválaszolni.

A versengés mindvégig szoros eredményt hozott, bár a végére egy kicsit már elléptek a többiektől a végső győzelmet is bezsebelő szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola I. csapatának tanulói. A második helyezést a helyi, Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI diákjai érték el, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szintén szombathelyi Dési Huber István Általános Iskola csapata állhatott. Török Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!