Gazdaság

2016.12.11. 11:25

Eredményekben gazdag 25 év

Székesfehérvár - Az országos átlagot meghaladó eredményekkel ünnepelte 25 éves jubileumát az új Videoton.

Dávid Erzsébet

Konszolidált árbevétele a tavalyi 154 milliárd forinttal szemben várhatóan 159 milliárd forint lesz, saját tőkéje - az idei eredménnyel együtt - eléri a 100 milliárdot, működő tőkéje pedig a 40 milliárd forintot. Bár pénzügyi tartalékai 2005 óta folyamatosan meghaladták külső hiteleinek az összegét, az idén már technikai jellegű hitele sincs.

Az elmúlt negyedszázadról, a jelen és a jövő kihívásairól a vállalkozás hagyományos évzáró rendezvényén számoltak be a cégcsoport vezetői. Széles Gábor elnök-vezérigazgató szerint jelentős eredmény, hogy termelő vállalataik az országos, sőt az európai uniós átlagot is meghaladó, 5 százalékos növekedést értek el, stabil létszám mellett a hatékonyság növelésével, s technológiai megújulással.

A kép a Videoton évzáró rendezvényén készült. Balról jobbra Lakatos Péter, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere, Széles Gábor, valamint Sinkó Ottó Fotó: Borbély Béla

Lakatos Péter vezérigazgató egyebek között arról számolt be, hogy a bulgáriai vállalatnál is megvalósították az itthon már sikeresnek bizonyult szervezeti struktúrát. Megjelent, s 53 százalékos részesedést ért el a 3D-s nyomtatók világpiacán a Videoton, új üzletként pedig a repülő-gépiparnak is elkezdett alkatrészt szállítani. Mint mondta, a vállalkozásnak egyre több és mind nagyobb kihívással kellett és kell szembenéznie, amit csak okos hatékonysággal lehet sikeresen megtenni. Ezért a cégcsoport működését jobbító, a versenyképességet javító okos ötletek befogadására a közelmúltban internetes oldalt is létrehoztak. Sinkó Ottó vezérigazgató, számokkal érzékeltetve a cég huszonöt éves fejlődését, elmondta: az elődöktől örökölt, lepusztult vállalati környezet átalakítására, ingatlan beruházásokra negyedszázad alatt 36 milliárd forintot költöttek, az elavult, vagy piacképtelen technológia cseréjére, s a folyamatos technológiai fejlesztésre pedig 73 milliárdot. Előrelépés történt a bérek vonatkozásában is. Bár 1992-ben az országos átlagnál jóval alacsonyabb volt a videotonos dolgozók átlagbére, 2000-től folyamatos volt a felzárkóztatás, aminek eredményeként az országos átlagnál 15 százalékkal nagyobb mértékben nőttek a cégcsoportnál az alapbérek, s 2017-et is beszámítva ez idő alatt 140 százalékos lesz a cégnél a reálbér-növekedés.

A vállalatcsoport egyik vezetőjének megfogalmazása szerint a Videoton több mint munkahely, s azért, hogy így érezze a csaknem 10 ezer foglalkoztatott mindegyike is, a cég egyre több lehetőséget kínál a munkahelyen kívüli életminőség javításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!