Belföld

2016.12.13. 12:46

Nem tudja megkülönböztetni az O és Q rendszámot a traffipax - kivéve ha fizet

Összekeverhető az O a Q betűvel - ezzel érveltek a hatóságok az új rendszámok kiadásánál. Mégis forgalomba kerültek.

A hvg.hu egyik munkatársa viszont épp aznap reggel, amikor beszámoltunk az új rendszámokról, lefotózott egy határozottan O betűvel kezdődő rendszámú autót. Nyilván a kocsihoz korábban vették az egyedi rendszámot, amikor még nem tűnt fel, hogy egyszer majd összekeverhető lesz a Q-val. Mindenesetre felmerült a kérdés, hogy ha a sok pénzért vett rendszám elején szereplő O nem téveszthető össze a Q-val, akkor a normál rendszámban miért nem szerepelhet? Ezért megkérdezték az ügyben illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH).

A hatóságtól meg is érkezett a válasz: a szupertraffipaxok jönnének menthetetlenül zavarba, ha meg kellene különböztetni az O és Q betűket nagyobb mennyiségben. Ha elárasztanák az utakat az O és Q karakterrel kezdődő rendszámok, az automatikus rendszámfelismerő rendszerek elfüstölnének.

Az a lehetőség viszont továbbra is adott, hogy valaki 112 450 forintos díjért akár O vagy Q kezdetű rendszámot igényeljen – derül ki a hatóság válaszából. Abban ugyanis az áll, hogy annyi egyéni rendszámigénylés nincs, amennyit a rendszámfelismerő rendszerek ne lennének képesek kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!