Pápa

2016.12.13. 20:45

Ép test, ép lélek

Pápa - A gyermekkori hasfájás, fejfájás és szívfájdalmak pszichés hátteréről beszélt Lőrincz Matild gyermekorvos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportja által útjára indított gyermek-egészségügyi előadás-sorozat legutóbbi alkalmán.

A test és a lélek szorosan összefügg egymással, és ha a lélek sérül, az óhatatlanul kihat a testi egészségre is - hangzott el az eseményen, melynek a Napsugár Bölcsőde adott otthont. Lőrincz Matild elmondta, nagyon gyakori a kisgyermekek körében, hogy nem mindig tudják elmondani a panaszaikat, problémáikat.

Ezért kialakul a stressz bennük, ami később fájdalomként jelentkezik. Leginkább hasfájással, a nagyobbaknál fejfájással és szédüléssel, valamint szívtájéki fájdalmakkal keresik fel az orvost. A gyermekek rendkívül érzékenyek környezetük, személyes kapcsolatrendszerük változásaira is.

- Fontos, hogy a gyermeket minden esetben alaposan kérdezzük ki. A pszichés eredetű fájdalom is fájdalom, tehát törődni kell vele, nem szabad hagyni, hogy szenvedjen a gyermek. A lelki tényezők okozta betegségeket két csoportra bonthatjuk. Ilyen lehet a szülők válása, a család költözése, ha egy családtag meghal, vagy ha az iskolában a társak bántják.

A másik pedig a túlzott megfelelési vágy. Ezek lelki eredetű panaszokat okozhatnak, így a gyereket meg kell tanítani a stressz kezelésére - emelte ki. A gyermekorvos hozzátette, nagyon gyakori, hogy a kisgyermek napokig nem hajlandó székletet üríteni.

Ennek hátterében gyakorta az áll, hogy egy keményebb székletrög fájdalmat okoz a kicsinek, aki a kellemetlenségtől félve visszatartja a székletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!