Életmód

2016.12.16. 07:22

Hogyan álljunk ki magunkért? - Almási Kitti előadása a Nyitott Akadémián

Hogyan álljunk ki magunkért? Almási Kitti szakpszichológus előadásának már a címe is rettentően aktuális témát ígér, mely a legtöbb ember élete során kérdésként fogalmazódik meg.

Leitner Vera

A Hangvillában tartott Nyitott Akadémia előadáson a pszichológus a válaszokat segített megkeresni.

Már az is eredmény, ha felismerjük, hogy adott szituációban nem a minket megillető alapvető tisztelettel fordulnak felénk, hiszen az ember hajlamos a vakságra, s beéri kevesebbel, ahelyett, hogy reálisan értékelné a helyzetet és meghúzná a határokat.

Almási Kitti szakpszichológus: Tisztelni csak azt az embert lehet, aki világosan meghúzott határvonalakkal rendelkezik
Fotó: Balogh Ákos

- A játszmák elkerülése a cél, ezekben nem érdemes részt venni - hangzott el az est egyik legfontosabb tanulsága. - Ha egy másik ember feszült, engem is feszültté akar tenni, mert ettől megnyugszik. De ha nem veszek részt ebben és nem veszem ezt át, akkor szinte felrobban - mondta a pszichológusnő, s hozzátette, hogy fordított esetben fontos felismernünk, hogy akit feszültté akarunk tenni, az többnyire egy szorongó gyermek szerepébe kényszerül ilyenkor. Erre építenek például a zsarnokoskodó főnökök is, akik gyerekként kezelik kollégáikat, tudva, hogy így hatalmat kapnak felettük.

Fontos a határok meghúzása, barátokkal, családdal szemben is; meg kell határoznunk, mi az, amit megengedek másoknak, és tudni kell nemet mondani.

- Tudnunk kell, hogy ha valamit visszautasítunk, annak nem az a célja, hogy a másikat megbántsuk, hanem hogy kiálljunk magunkért. Meg kell tanulnunk a nekünk tetsző dolgokat képviselni negatív indulatok nélkül.

A konfliktuskezelés szinte mindig ugyanoda, a helyes kommunikációig nyúlik vissza, így a legcélravezetőbb, ha érthetően és tisztelettel fordulunk mások felé, s tudatosan, hiszen tisztelni csak azt az embert lehet, aki világosan meghúzott határvonalakkal rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!