Hétvége

2016.12.16. 19:35

Tradíció és modernség

A szokásokhoz híven karácsonyfát is állítottak az idei nép- és iparművészeti tárlaton a székesfehérvári Művészetek Házában, jelezve, hogy ez az év utolsó nagy kiállítása, ám ezúttal nem elsősorban az ünnepi készülődés, az advent tárgyai kerültek a középpontba.

Gábor Gina

Komendó Gabriella, a tárlat rendezője azt mondja, az idén a pályázatot is igyekezett úgy megfogalmazni, hogy érzékeltesse: olyan tárgyakat is várnak a Közép-dunántúli régióból, amelyek felidézik ugyan a hagyományt, a mintakincset, a régi kézműves technikákat, mégis továbblépnek, elmozdulnak az iparművészet felé. Az ősszel meghirdetett nép- és iparművészeti pályázatra az idén 232 alkotással nevezett a régió 52 alkotója, ebből a tárlaton a zsűri javaslata alapján mintegy 190 munka látható.

A Kresz Mária Alapítvány növendékei - Csuporné Angyal Zsuzsa tanítványai is szerepelnek: a fotón Tóth Gólya Erzsébet munkája

Teljesen beleszerettem Balláné Czucka Gemma nemeztárgyaiba. Gondolták volna, hogy a nemezből asztalközép is lehet, „zsinórozott" mintával? Lenyűgöz Szenczi Jánosné különleges ágytakarója és párnája. Komendó Gabriellától tudom, hogy a zsűri azért dicsérte Sigmond Gáborné szőnyegét, mert kitűnő példa arra, hogy miközben színvilágával egy mai lakáshoz illeszkedik, ám a minta tradicionális. Nagyon szépek Vincze Mátyás papírmerítő képeslapjai, elfogadnám Lakatosné Fenes Márta csipkével díszített neszeszerjét. Akadnak olyan azsúros szőttesek, amelyek teljesen modernnek hatnak, ám a mintájuk a népművészetet idézik. Az úgynevezett úri hímzés meg sose megy ki a divatból. Érdekes a Kresz Mária Alapítvány növendékeinek bemutatkozása is: mindannyian Csuporné Angyal Zsuzsanna fazekas tanítványai. Sevella Zsuzsa szellemes, papírjátékaira mindig oda kell figyelni, most kiderül: még íráskészséget fejlelesztő játékot is kifejlesztett, a régi hímzésmotívumokra támaszkodva!

Radetzky Jenőné bútorfestő bájos angyalfigurája

Akadnak aztán olyan tárgyak, amelyek alkotói „csak" csinálják tovább azt, amit a régi mesterek, mi pedig nagyon örülünk ennek, mert ezek a régi tárgyak ma is igen kelendőek. A kosárfonó Tolvaj Csaba hatalmas aszalója megrendelésre készült: a gazdaasszony alig várja, hogy befoghassa.

Azt persze, nem tudom, hogy én mit kezdenék a csodálatos cifraszűrrel. Alkotója a szegedi Papp László, aki azért itt zsűriztette a munkát, mert a szűr tulajdonosa csákvári - ő persze használja is a kártolt gyapjúból készült, hímzett kabátot. Nos, Székesfehérváron hajdanán hatalmas pásztorvásárokat is tartottak, állítólag a Szent Sebestyén templom előtt: ott adták-vették hajdanán a pásztorok a szűröket, bicskákat és minden mást... Cifraszűrös pásztorral ma nemigen találkozunk, hacsak nem mostanában, a betlehemezés idején. Arra is jó alkalom a tárlat, hogy legalább itt szemügyre vegyük ezt a míves darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!