Gazdaság

2016.12.18. 15:45

Pályázatok kkv-knek

Mintegy 54 milliárd forint értékben három pályázat is indult a digitális gazdaság fejlesztésére a kis- és középvállalkozások - a kkv-k - számára.

Ezt Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára jelentette be, miként arról az MTI tudósított.

Hozzátette, a pályázatokkal széles csoportot céloznak meg: pályázhatnak hagyományos vállalatok a működésük hatékonyabbá tételére informatikai fejlesztésekre, emellett informatikai vállalatok nemzetközi piacra lépéséhez is segítséget nyújtanak, valamint pályázat indult a felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégeknek.

A kérelmeket január végén, február elején lehet beadni - jelezte. A legnagyobb, 40 milliárd forint keretösszegű pályázattal az agráriumon kívüli vállalkozások mindennapi működésében előforduló folyamatok, például a vállalatirányítás, ügyfélkapcsolat vagy a számlázás digitalizációjához szerezhetnek támogatást - ismertette az államtitkár.

Kara Ákos államtitkár
Fotó: kormany.hu

Elmondása szerint a programban mintegy négyezer cég részvételével számolnak. A pályázathoz 10 százalék önrész mellett 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás jár, valamint 50 százalékos arányban szerepel egy kötelezően igénybe vevendő, kedvező, egyszázalékos kamatozású kölcsön - ismertette.

A második, 10 milliárd forint keretösszegű pályázat informatikai profilú mikro-, kis- és középvállalatok számára érhető el a nemzetközi piacra lépésük támogatására - mondta Kara Ákos. A konstrukció vegyesen tartalmaz vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kölcsönt. A pályázat a külpiacra lépés költségeinek 90 százalékát támogatja, egyebek mellett piackutatásra, tanácsadásra, külföldi rendezvényeken való részvételre is kérhető - közölte.

A harmadik pályázat keret-összege 4 milliárd forint, és üzleti felhőalapú szolgáltatások elindítását segíti informatikai cégeknek - tájékoztatott Kara Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!