Életmód

2016.12.19. 14:05

Táplálkozzunk helyesen

Öskü - A divatos diéták sokszor károkat is okozhatnak, míg az egészséges étrend tudományos eredményekre épül, és soha nem szélsőséges.

Molnár Sándor

Első ízben szervezett egészségnapot az Öskü Község Fejlődéséért Alapítvány. Régi terv volt, hogy életre hívják ezt a rendezvényt, de csak most sikerült megteremteni az anyagi hátterét - tájékoztatott Magyar Józsefné, az ÖKFA alapítvány alelnöke. Összefogtak a civilekkel, a Vöröskereszt helyi szervezetével, a kertbarátokkal és az önkormányzat is kivette a részét a szervezésből. Az egészségnapon különböző vizsgálatokon vehettek részt az érdeklődők. Volt ingyenes vércukorszint, és csontsűrűség mérés, de kipróbálhatták az érterápiás kezelést is a művelődési házban.

Ingyenes egészségügyi vizsgálatokon vehettek rész a helyiek
Fotó: Molnár Sándor

Házi készítésű finomságokkal, lekvárokkal, szörpökkel képviseltették magukat a helyi kistermelők, és nem hiányoztak az ételkülönlegességek sem. Ivanics Liliána vitt sütőtökös fasírtot, házi készítésű gluténmentes kenyeret és süteményt. László Ágnes ajvárral, vörösherecsírákkal és búzacsíra pástétommal ízesített falatkákkal várta a helyi ínyenceket. Az ételekben sok az antioxidáns, és rengeteg enzimet tartalmaznak.

A szervezők a fiatalabb korosztályra is gondoltak. A néptánctól a zumbáig sokféle lehetőség van a mozgásra Öskün, és ezeket a mozgásformákat szerették volna megmutatni az egészségnap közönségének is. Mosolyt csalt az arcokra a Kanga bemutató, amikor anyukák tornásztak, hátukon a pici babáikkal a szülés utáni regenerációt célzó torna során.

Főleg az idősebb korosztály hallgatta érdeklődéssel, az egészséges életmódot népszerűsítő előadásokat, a rendezvény másik helyszínén az Integrált Közösségi Szolgáltató Térben. Fontos, hogy különbséget tegyünk a trendi és a valóban egészséges étrendek között. Minél több, friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk a téli szezonban is, javasolta Nyikos Ráhel dietetikus. A Vöröskereszt helyi szervezete ruhagyűjtést is szervezett. A településen összegyűjtik a feleslegessé vált ruhákat, és évente három alkalommal kiosztják azt a rászorulóknak.

Az egészségnapon a Vérellátó Szolgálattal karöltve véradást is szerveztek. A helyiek éltek is a lehetőséggel és szép számmal adták vérüket a jó cél érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!