Életmód

2016.12.19. 21:15

Az alkoholizmus családi betegség

Az alkoholizmus betegség, amit gyógyítani kell, de már nem hagyományos módon, kizárólag gyógyszerrel, hanem az önsegítő csoportok segítségével, ahol az azonos problémával küzdő sorstársak egymásra is jó hatással vannak.

Mátételki András

Lovizer János addiktológus szakembertől megtudtuk, hogy a megyeszékhelyen 2008 telén alakult meg az első 12 lépéses, spirituális prog- ramot követő önsegítő csoport, az Anonim Alkoholisták (AA) helyi közössége, melynek tagjai ma már hetente háromszor találkoznak. A Mikszáth utcai családsegítő központban szerdán és vasárnap este tartják az összejöveteleiket közel harmincan, míg szombaton a Kossuth u. 10. alatt (zöldház) délelőtt jönnek össze leginkább a vidékről bejárók, akik jelenleg tízen vannak. Az AA-sok már letették a poharat - felépülő alkoholistának nevezik magukat -, akik a terápiás kezelés után, mások pedig az utcáról tértek be a barátinak nevezhető közösségbe.

Az alkoholizmus családi betegség, hiszen az alkoholbeteg környezetében élők is megszenvedik az alkoholista ivászatát, érzelmi betegekké válnak. Hatéves múltra tekint vissza a veszprémi Al-Anon családi csoport. Ők azok, akik az évek során megbetegedtek az alkoholista mellett.

A szakember azt mondja, az elviselhetetlen helyzetben kialakuló családi játszmákban mindenki felveszi a maga szerepét, ami hosszú távon lelki sérülést okoz a hozzátartozóknak is. Ezalól nem kivételek a gyerekek sem. Egyre jellemzőbb, hogy a fiatalasszony, aki alkoholista családban nőtt fel, már társfüggő tünetekkel él a saját házasságában. Hozza magával az anyjától átvett viselkedési mintákat: üldözi vagy éppen megmenti ivó párját, miközben egyre több feladat hárul rá. Idővel elmagányosodik, a külvilág számára hős lehet, de valójában lemond magáról. A gyógyíthatatlan s az egyre súlyosbodó alkoholizmus áldozata lesz maga is.

Azzal, hogy a 12 lépéses programot ők is gyakorolják, s felépülnek, megtörik az alkoholistajátszma: lelki békéjük jó hatással lesz elsősorban önmagukra és iszákos partnerükre, így már jó döntéseket hoznak.

- Az egészségesen működő család előbb-utóbb kirekeszti magából az alkoholistát, nem fogadja el be nem tartott ígéreteit, folyamatosan szembesítik ivásának következményeivel - mondja Lovizer János. - Kikényszerítik a döntést: vagy önként felhagy az ivással, vállalva akár egy terápiát is, vagy szakít vele a család. Mindezt szeretettel, megértéssel kell a tudtára adni. Azt is tudatosítani kell a beteg családtaggal, hogy ő gyógyíthatatlan, egyre súlyosbodó betegségben szenved, amiből egyedül nem tud kikerülni.

Ugyancsak a családsegítő központ ad helyet a 2014 elején alakult, 10-15 tagú Névtelen Anyagosoknak (NA), akik a legkülönbözőbb szerekkel (drogokkal, pszichoaktív anyagokkal) próbálják, illetve próbálták más tudatállapotba hozni magukat, hogy önmagukkal, családi és egyéb gondjaikkal addig se kelljen foglalkozniuk. Felépülésüket szintén a 12 lépéses program segíti. - Nemrég alakult az ACA-csoport, amely alkoholista vagy más módon rendellenesen működő családban felnőtt embereknek kíván segítséget nyújtani. A tagok közös tapasztalata, hogy elhanyagoló, vagy éppen visszaélésekkel terhes gyermekkoruknak súlyos következményei vannak felnőttéletükben, ami megnehezíti a kapcsolataikat.

A rosszul működő család eredménye lehet az egyéneknél például az érzések véka alá rejtése, az elszigeteltség érzése, a túlzott felelősségérzet másokért, a mások kedvében járás folyamatos kényszere. Valamint az alacsony önbecsülés, a beteges félelem a felettesszerepben álló személyektől, a kritikáktól. Az illető fél, hogy elhagyják, bár kétségtelenül szenved a kapcsolatban. A tiszteletteljes és biztonságos légkörű gyűlések alkalmat adnak a tagoknak, hogy megosszák egymással múltbeli és felnőttkori tapasztalataikat, élményeiket, és megoldást találjanak közös problémájukra.

A tavaly májusban több mint húsz szakember és felépülési tapasztalatokkal rendelkező alapítóval alakult meg Veszprémben a Közép-Dunántúli Addiktológiai Egyesület. Tevékenységükkel - amit többnyire önkéntesen, saját erőforrásaikból vagy másokkal együttműködve végeznek - már több intézményben, rendezvényen találkozhattak. Vallják: Szabad tisztán, józanul, játszmamentes kapcsolatokban élni . Segítőmunkájukban felhasználják a több mint nyolc évtized tapasztalatait, hidat kívánnak biztosítani az érintetteknek az anonim önsegítő csoportok felé.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!