Külföld

2016.12.20. 20:55

Orosz-török-iráni külügyi találkozó a nagykövet megölése után

Moszkva - Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merénylet célja a jelek szerint a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt.

Ezért a keddi moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri találkozó résztvevői mindent megtesznek az ellen, hogy a merénylet megrendelői valóra válthassák terveiket - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a háromoldalú egyeztetés előtt kiadott nyilatkozatában.

A merénylő hátulról lőtte le a nagykövetet a megnyitón Fotó: MTI

Az orosz fővárosban ezzel párhuzamosan a három ország védelmi miniszterei is tárgyalnak a szíriai rendezésről. Lavrov a kommünikében elítélte Andrej Karlov nagykövet meggyilkolását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a terrortámadással megpróbáltak éket verni" Oroszország és Törökország közé mind a kétoldalú kapcsolatok, mind pedig a szíriai rendezés ügyében.

Úgy vélekedett, hogy az egyetlen észszerű dolog, amit Moszkva és Ankara tehet, az az együttműködés szorosabbra fűzése és hatékonyabbá tétele a provokáció elkövetői ellen.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már hétfőn éjjel bejelentette az orosz fővárosban, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin igényli, kész találkozni az orosz elnökkel. Lavrov és Cavusoglu rögtön a török diplomata megérkezése után telefonon konzultált a nagykövet meggyilkolásáról. A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy a történtek után fokozni kell a terrorizmus elleni harcot.

Lavrov és Cavusoglu kedden személyesen is tárgyalt egymással. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy semmiféle engedményt nem szabad adni a terroristáknak. Méltatta a török hatóságok fellépését, egyúttal köszönetét fejezte ki Ankara részvétnyilvánításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!