Életmód

2016.12.21. 13:13

Pihenjük ki magunkat az ünnepekre!

Veszprém – Pihenjünk egy kicsit az ünnepek előtt, hogy ne fáradtan essünk a fa alá – tanácsolja Nagy Erika oktatási szakértő, aki számba vette az ünnepi szokásokat.

Penk Tímea

Most is igaz Nagy Erika szerint, hogy ahány ház, annyi szokás, de a karácsonyi tradíciók soha nem mennek ki a divatból.

- Karácsonyfát veszünk, a legszebbet, amit kapni lehet, a család közösen díszíti fel, ünnepi vacsorát készít, családot látogat. Ezek mind megszokott karácsonyi programok, amik nélkül nem is karácsony a karácsony.  A hagyományokat meg kell őrizni, a szokásokat meg kell tartani minden családnak úgy, ahogy akarja és tudja – mondja az oktatási szakértő. Fontosnak tartja, hogy a gyermekek is megismerjék a hagyományokat, köztük a Szent András napján kezdődő adventet, a koszorún a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizáló gyertyákkal; de a gonoszjáró Luca-napi szokásokat is.

- A világ összes táján elterjedt szokás, hogy karácsonyfát állít fel otthon a család. A fenyő illata a monda szerint elűzi a gonosz szellemeket és szerencsét hoz a ház lakóira. Közel ötszáz éves hagyomány, amely nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az ünnep – fogalmazott Erika. Úgy látja, hogy manapság egyre népszerűbb a műfenyő, amelyből egy szebb darab ugyanúgy karácsonyi hangulatot visz a házba, viszont nem hal meg egy fa. Nagy Erika szerint jó kompromisszum lehet a cserepes fenyő, ha van kertünk, ahová karácsony után kitehetjük.

Fotó: archív

- Ünnepi finomságok nélkül ugyancsak nem telhet el az karácsony. Ilyenkor előkerülnek a legősibb receptek, mindegyik ételnek és süteménynek megvan a maga jelentősége – állítja az oktatási szakértő. A mákos és diós bejgli például minden családban az asztalra kerül. A sokszemű mák sok pénzt hoz a házhoz, a dió pedig megvédi az embert a rossztól.

- A modern karácsony egyik legnépszerűbb szokása, amikor a családtagok egymást megajándékozzák. A gyermekek a Szent Miklós vagy a kis Jézus nevében kapnak ajándékot. Érdekesség, hogy nálunk december 6-án jön a Mikulás, az angolszász kultúrkörben karácsonykor jön a fehérszakállú, míg Spanyolországban a háromkirályok hozzák az ajándékot január 6-án – ismertette Erika, aki családanyaként tudja, hogy ilyenkor sok a tennivaló, de csak akkor szép az ünnep, ha egy kicsit pihenni is tudunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!