Gazdaság

2016.12.21. 19:35

A partok mentén már vágják a nádat a Velencei-tavon

Sukoró - A partok mentén jegesedik a Velencei-tó, de a kialakult jégréteg még olyan vékony, hogy könnyen megmártózhat a jeges vízben, aki könnyelműen rálép.

Dávid Erzsébet

Szigorúan a part mentén maradva láttak munkához a nádvágók is. A legfrissebb Dostál Károly és csapata volt, ők a sukorói partszakaszon már néhány napja megkezdték a zörgősre száradt vízinövény vágását.

A tavon csaknem negyed százada dolgozó sukorói nádazó mester két fiával és segítőivel látott hozzá az aratáshoz. Egyelőre egy kisgéppel vágják, gyűjtik kévékbe a nádat, ami Dostál Károly szerint az idén kiváló minőségű. Abban persze nagy része van annak, hogy a hosszú ideje bérelt területükről minden évben példás gondossággal letakarítják a nádat, gondját viselik a felvállalt nádas résznek. Kora tavaszig a part mentén 10 hektárról, majd ha biztonságossá hízik a jég, vízről" további 12 hektár levágása vár a csapatra.

Egyelőre a partok mentén, egy kisgéppel végzik a nádaratást Dostálék. A fényképen az idősebb Károly és Dávid fia látható Fotó: Borbély Béla

Rajtuk kívül az idén két másik vállalkozóval kötött szerződést a tó karbantartásáért felelős Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - tudtuk meg Tóth Sándor műszaki igazgatóhelyettestől. A vállalkozókra, valamint az igazgatóság által a nádvágáson dolgozó foglalkoztatottakra tavaszig 100 hektárnyi haszon nád és húsz hektár vízminőségvédelmi célokat szolgáló nád learatása vár. Ez azonban több is lehet, ugyanis úgy tervezik, ha jó vastagra hízik és tartós marad a jég, bővítik a learatásra kijelölt területet, s újabb megállapodásokat kötnek.

Fontos lenne ugyanis a tavat borító 1000 hektárnyi nádas minél nagyobb részén elvégezni ezt a téli munkát, mert az elmúlt évek enyhe időjárása miatt az utóbbi teleken legfeljebb a terület húsz százalékát tudták letakarítani. Az optimális az volna, ha ötévente le tudnák vágni mindenütt az elszáradt nádat azért, hogy az állományt ne támadják meg kár- és kórokozók, s hosszabb távon ne károsodjon a tó vízminősége. (Arra egyébként az utóbbi években nem lehetett panasz, jóra és kiválóra minősítették.)

A műszaki igazgatóhelyettes szerint a nádaratásban akkor indul majd be igazán a nagyüzem", ha biztonságosan vastagra, 10 -15 centiméterre hízik a jég. Amíg ez nem történik meg, senkinek nem tanácsos a tó jegére lépni, s megkockáztatni az akár végzetes beszakadást.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!