Kultúra

2016.12.26. 20:30

Kivesszőznek minket

Székesfehérvár - Évek óta gyárt sibakorbácsokat is a vesszővel dolgozó kosárfonó, Tolvaj Csaba. Aprószentekkor szülőföldjén tartották meg a sibálás, vagy suprikálás szokását.

Hajnal Csilla

December 28-ához, azaz Aprószentek ünnepéhez kapcsolódik a sibálás, vagy ahogy a Fehérváron élő Tolvaj Csaba kosárfonó szűkebb pátriájában, az Őrségben mondják: suprálás, supricálás szokása. A kézműves gyakran készít ilyen kis méretű, nyolc- vagy kilencszálas fonású fűzfakorbácsot, például a helyi népi együtteseknek, hagyományőrző bemutatókra - de saját családjában a fiainak is volt kisebb korukban.

Jókorát tud ütni a nyolc szállal fonott, kemény siba/suprálókorbács, de az egészség minden kellemetlenséget megér Fotó: A szerző felvétele

A lányok játékos, imitált vesszőzése manapság jobbára a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, egészségvarázsló szerepe van. Akit nem öntenek nyakon egy vödör vízzel, azt tréfásan azzal a szöveggel ütögetik meg néhányszor, hogy így nem lesz keléses, szeplős, balhás (bolhás) - ám valószínűleg szerencsésebbé is válik, mondjuk jobban tud majd férjhez menni.

Tolvaj Csaba négy évtizedig nem foglalkozott a suprálás hagyományával, de az utóbbi másfél évtizedben ismét készít sibakorbácsokat.

A vesszőzés Aprószentek napján régebben az egész magyar nyelvterületen szokás volt, Erdélyben s Moldvában még ma is él. A fiúgyermekek imitált megvesszőzése a betlehemi kicsinyek szenvedéseire utal. De miért kell megkorbácsolni e napon a lányokat is? Ezt azzal magyarázták, hogy miután Heródes király parancsára Betlehemben a fiúgyermekek haltak meg, ezért - az igazságosság nevében - e napon a lányoknak kell szenvedniük. Tolvaj Csaba demonstrálja is a szokást, mert addig nem távozhatok, míg meg nem kapom a szokásos egészségvarázslást: Ódorics, ódorics, egészséges légy, beteg ne légy, keléses ne légy, apádnak, anyádnak szót fogadj, ahová küldenek, szaladj! - szól ilyenkor a hagyományos kántálás, majd kapok bőven a kiskorbáccsal. Nem kétséges, a sibakorbács bizony fájdalmas - de ennyit minden bizonnyal szívesen kibír az ember, csak hogy jól alakuljon a következő éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!