Gazdaság

2016.12.26. 20:30

A munkáltató kötelessége, hogy kiadja az összes szabadságot

Székesfehérvár - A megyeszékhely nagyobb áruházainak többségében nem akadályozzák meg, hogy a dolgozók szabadságra menjenek januárban.

Sebestyén Lilla

A napokban megjelent, több online portálon is olvasható hír, miszerint a munkaerőhiány miatt az áruházak dolgozóinak többsége januárban sem veheti ki szabadságát, úgy tűnik, megyeszékhelyünkre nem érvényes.

A Spar áruházlánc kommunikációs vezetője, Maczelka Márk kérdéseinkre válaszolva elmondta: a vállalat semmilyen formában nem korlátozza a szabadságok kiadását.

A Tesco pedig kifejezetten magas szabadságtervvel készül januárra.

- A karácsony kiemelten fontos időszak számunkra is, ilyenkor jelentősen megnövekszik a kereslet. A karácsonyi készülődés időszakának bizonyos napjain egy normál időszakhoz képest akár kétszer akkora forgalmat is lebonyolítunk, különösen igaz ez a karácsony előtti utolsó napokra, de már november közepétől kezdődően tapasztalunk egy fokozatosan emelkedő forgalmat. A megfelelő - ünnepi időszak forgalmához illeszkedő - munkaerő kapacitás felállításához speciális toborzási tervet dolgoztunk ki, együttműködve a munkaerő kölcsönző cégekkel és diákszövetkezetekkel. A Tesco nem kötelezte arra munkatársait, hogy szabadságukat ne vegyék ki január hónapban, éppen ellenkezőleg a vezetőség arra kérte a kollégákat, ahogy eddig is, az első negyedévben legalább az erre az időszakra eső időarányos szabadságot vegyék ki. Tehát január hónapban magas szabadságtervvel készül az áruházlánc - írta levelében a Tesco sajtóosztálya.

A munkáltató kötelessége, hogy kiadja az összes szabadságot az év végéig. Csúsztatni nem lehet Fotó: Shutterstock

Simon Krisztián Márk ügyvéd elmondta: A Munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy abszolút a munkáltató joga és kötelezettsége a szabadságok kiadása.

- A munkáltató az alapszabadságból hét napról mindenképp rendelkezik, tehát joga van megszabni, hogy ezt az egy hetet, mikor vegye ki a munkavállaló. Másrészről tizenöt nappal előtte jeleznie kell, hogy ha kiadja ezt a szabadságot, de utóbbi az alkalmazottakra is igaz - részletezi a törvényt a szakember.

Szintén a munkáltató kötelessége, hogy egy naptári éven belül kiadja az arra az évre járó fizetett szabadnapokat, 2012 óta ugyanis nem lehet csúsztatni. Hasonlóképpen kötelessége a munkáltatónak biztosítania tizennégy nap, egybefüggő szabadságot az alkalmazottaknak.

- A fent említettek az alapszabadságokra vonatkoznak. A váratlan esetek - például ha gyermek születik, vagy haláleset történik - már a pótszabadságok kategóriájába tartozik. A munkáltatónak ezeket is mindenképp ki kell adni, gyermekszületés esetén például az apáknak - egy gyermek után - minimum két napot, két hónapon belül. Azt azonban az apa dönti el, hogy ezekre a szabadnapokra mikor tart igényt - hangsúlyozza Simon Krisztián Márk ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!