Sport

2016.12.28. 19:45

Labdarúgó játékvezető-jelölteket képeznek a 2017-es év elejétől

Székesfehérvár - Az utóbbi években egyre több játékvezető öregszik ki, ám helyükre mintha nem azonos arányban érkezne az utánpótlás, ezért az MLSZ intenzív toborzásba, kampányba kezdett.

Káldor András

Ez a probléma természetesen fennáll, és érezhető megyénkben is, éppen ezért az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága a szövetséggel karöltve alapfokú labdarúgó játékvezető tanfolyamot indít. Palotai Károly, Puhl, Sándor, Kassai Viktor nevét elég csak megemlíteni azok közül, akik a nemzetközi porondon is letették a névjegyüket, ám szűkebb pátriánkból Arany Tamás neve még ma is jól cseng, hiszen a móri játékvezető 15 éven keresztül volt az NB I egyik legnépszerűbb bírója, rangos nemzetközi találkozókon dirigált, manapság pedig az FMLSZ játékvezetői bizottságának elnöke.

- A Magyar Labdarúgó Szövetség minden évben, hagyományosan, megszervezi alapfokú labdarúgó játékvezetői tanfolyamát, és nem lesz másképp 2017 elején sem. Országszerte valamennyi megyében, Budapesten, és természetesen megyénkben is elkezdődik a tanfolyam, amelyre várjuk február elsejéig a 14. életévüket betöltő lányokat, hölgyeket, fiúkat és urakat. Nincs felső korhatár, aki jelentkezik, az elméleti oktatást kap, valamint a tavalyi évtől kezdve az MLSZ elvárásainak eleget téve még nagyobb gyakorlati képzésen vesznek majd részt a játékvezető-jelöltek. Nyilván az a cél, hogy minél több gyakorlattal mérkőzésvezetéssel, mérkőzéselemzéssel kerüljenek ki a pályára a játékvezetők, és ne csak a tankönyvekből tanulják meg a szakmájukat - hangsúlyozta Arany Tamás.

Arany Tamás, az FMLSZ játékvezetői bizottságának elnöke várja a jelentkezőket a tanfolyamra  Fotó: Molnár Artúr

A jatekvezetoleszek.hu weboldalon elektronikusan lehet jelentkezni a tanfolyamra február elsejéig, és itt kiderül az is, hogy Fejér megyében Kovács Gábor játékvezető vezeti a toborzót. - Előrelépési, és karrierlehetőség rejlik a tanfolyam elvégzésében, és nem utolsósorban keresni is lehet vele Vannak jó példák, hogy vidékről oda lehet kerülni a csúcsra, mivel a tatabányai születésű Kassai Viktor lett 2011-ben a világ legjobb játékvezetője, Kulcsár Katalint pedig hétfőn választották meg a világ legjobb női bírójának. Mindenki előtt itt a lehetőség! Nem biztos, hogy mindenkiből FIFA bíró lesz, de a megyében is szeretnénk jó játékvezetőket foglalkoztatni, akár azok közül, akik már nem lépnek pályára, de a jelenleg aktív játékosok előtt is nyitva áll a kapu - tudtuk meg.

A megyében mindenképpen szükség lenne legalább húsz-huszonöt játékvezetőre, ráadásul díjemelés előtt áll a testület. Jellemző, hogy legutóbb a 2011-ben történt emeléskor közel hatvanan jelentkeztek, úgyhogy rendkívül eredményes volt a toborzás. A tanfolyam időtartama 65 óra, várható befejezése 2017 tavasz. Részvételi feltételek: betöltött 14. életév, erkölcsi bizonyítvány, a tanfolyam díjának befizetése, a foglalkozások 70 százalékán kötelező a részvétel, a fizikai teszt feltétele az érvényes sportorvosi igazolás.

Ahogy a jelentkezők sikeresen elvégzik a tanfolyamot, rögtön mélyvízbe kerülnek, persze először végig kell járniuk a lépcsőfokokat, és az utánpótlás mérkőzések irányításával indíthatják karrierjüket.

- Volt olyan, aki a vizsga után négy évvel már az országos keret tagja lett, ez is bizonyítja azt, hogy van lehetőség arra, hogy sikeres működés esetén gyorsan lépdeljenek előre a ranglétrán.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!