Gazdaság

2016.12.28. 19:50

Piaci roham - Az újévi szerencsét várják el a lencsétől

Székesfehérvár - Hamarosan vége van a 2016-os évnek, így nem véletlen, hogy a termelői piacon újra felbukkantak a lencsék.

Laci Patrícia

A termelői piac tegnapi kínálatán már erősen látszódott az, hogy néhány napon belül elbúcsúzunk a 2016-os évtől. A szilveszteri időszakban népszerű hústermékek mellett több árus polcán sorakoztak a lencsék, a legtöbben a barna fajtájából kínáltak a vásárlóknak. Ám volt olyan kofa is, akinél még vörös szemű lencsék is voltak. Horváth Lászlóné árus szerint sokan hisznek abban a babonában, amely szerint ha lencsét fogyasztunk újév első napján, akkor gazdagok és szerencsések leszünk az elkövetkezendő 12 hónapban. Horváth Lászlóné elmesélte, régen ő is készített újévkor lencselevest vagy főzeléket, de most már nem tartja magát ehhez a régi szokáshoz.

Horváth Lászlóné árus szerint a lencsét majd az utolsó pillanatokban fogják elkapkodni a termelői piac vásárlói  Fotó: A szerző

- Tavaly jobban fogyott ebben az időszakban a lencse, mint most. Bár szerintem majd az utolsó pillanatokban kapkodják el az emberek a lencséket - osztotta meg velünk tapasztalatait Horváth Lászlóné.

Érdekes, mert Magyarországon a lencséből legtöbben csak újévkor fogyasztanak a régi hagyományok betartása miatt, pedig ez a növény igen egészségesnek számít, tápanyagokban gazdag. Magas a fehérje, a vas, illetve a rosttartalma. Sőt, a vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlják, hogy sűrűbben fogyasszák a lencsét, ugyanis a növényből 100 gramm 26 gramm fehérjét tartalmaz. Található benne B1-, B3- és B5-vitamin is.

A magyarok általában főzeléket vagy levest készítenek a lencséből, de fel lehet dolgozni köretként is. Aki túl kevésnek tartja a növényt a köret szerepének betöltésére, főzzön ki mellé rizst vagy pároljon hozzá zöldséget. Fontos, amikor főzzük a lencsés ételt, ne az elején, hanem inkább a végén sózzunk, illetve a savas alapanyagok hozzáadását is kerüljük, mert így lassabban fő meg a lencse.

 

Piaci jelentés:

350

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!