Életmód

2016.12.28. 17:01

Tippek a gyomor megnyugtatására

Húsleves, halászlé, rántott hús, káposzta, bejgli - csupa finomság, amelyből nem volt hiány az elmúlt napokban. Ám ezek az ételek nem igazán kímélik a gyomrot és az emésztést. Ha ön is úgy érzi, most regenerálódásra van szüksége, olvassa el tippjeinket - segítünk, hogy ismét könnyebb legyen az emésztés.

Vadas Krisztina

Rengeteg házi praktika létezik a puffadás, telítettségérzet, túlzott savtermelődés enyhítésére.

KEVESET, DE GYAKRABBAN

Lehetőségeink szerint próbáljunk meg naponta többször, de keveset enni. Karácsony napjaiban a legtöbben azzal terhelik meg emésztőszerveiket, hogy hirtelen nagyon sokat esznek. Hiszen rengeteg finomság kerül az asztalra, persze, hogy mindent szeretnénk megkóstolni. A legjobbat akkor tehetjük az emésztésünkkel, ha a két ünnep közötti napokban kicsit pihenünk".

Könnyebb ételekkel és kevesebb mennyiséggel megelőzhetők a további gyomorpanaszok.

GYOMORNYUGTATÓ ÉTELEK

Érdemes elugrani a boltba és beszerezni az elkövetkező napokra néhány gyomornyugtatót hatásáról is ismert ételt. Ezek fogyasztásával gyorsabban regenerálódhat gyomrunk a túlterhelés után. A gyümölcsök közül az alma, a banán és a papaya, a fűszerek közül a gyömbér lehet jó választás. Utóbbit ajánlják hányinger elmulasztására is. Ezek mellett a fehér rizs és az aktív kultúrás joghurt jótékony hatása ismert az emésztésre.

A hasfájást, gyomorgörcsöt gyógyteákkal mérsékelhetjük. Emellett a forró zuhany és a mozgás is segíthet a fájdalmak megszüntetésében Fotó: illusztráció

GÖRCS ÉS PUFFADÁS ELLEN

Régóta használják a népi orvoslásban a szódabikarbónát mint puffadáscsökkentő gyógyszert. Akkor a leghatékonyabb, ha egy teáskanál szódabikarbónát elkeverünk egy pohár vízben és megisszuk. Szinte azonnal kifejti hatását a gyomorban. Ha olyan ételt főzünk, amelyről tudjuk. hogy okozhat ilyen panaszokat, akkor érdemes már a főzővízbe is tenni egy teáskanállal.

GYÓGYTEÁK

Több olyan növényből is készítenek teát, amely gyomornyugtató, puffadáscsökkentő hatásáról ismert. Ilyen például a zsálya, a gyömbér, a gyermekláncfű vagy a körömvirág. A kamilla pedig megnyugtatja a gyomornyálkahártyát. A görcsök ellen a borsmenta a leghatékonyabb.

TELÍTETTSÉGÉRZET ELLEN

Egy kis odafigyeléssel és apró trükkel elkerülhetjük a majd kipukkadok" érzést. Fontos, hogy alaposan rágjuk meg az ételt. Nem elég kétszer-háromszor, minimum tízszer rágjuk meg a falatot. Hiszen ennek nem csak aprítási célja van; ha kevésszer rágunk, nem tud az étel megfelelően elkeveredni a nyállal.

Így az első emésztőnedv nem tud megfelelően dolgozni, tehát késleltetjük az étel lebontásának folyamatát. De tovább segíthetjük és gyorsíthatjuk az emésztést, ha étkezés közben almaecet és víz elegyét kortyolgatjuk. (Egy teáskanál almaecetet tegyünk egy pohár vízbe.) Ám fontos, hogy ez a trükk csak akkor alkalmazható, ha nincsenek gyomorsavpanaszai. Ugyanis azoknál, akik ilyen problémákkal küzdenek, csak felerősíti a tüneteket.

FORRÓ ZUHANY ÉS SÉTA

Ha nehéz, görcsös gyomorral ébredünk, szívünk szerint egész napra bevackolnánk magunkat a párnák, takarók közé. Vegyünk erőt magunkon és keljünk fel! Egy forró zuhany segít a görcsök feloldásában: ellazítja az izmokat, idegeket. 10-15 perc a víz alatt, és máris jobban fogjuk érezni magunkat.

Ezután sétáljunk egy kicsit a friss levegőn. A mozgás szintén segíthet az emésztési folyamatokban, megszűnhet a telítettségérzet. A megerőltető mozdulatokat azonban kerüljük.

SZÉKREKEDÉSRE

Gyakran tálalnak burgonyát köretként az ünnepi ételekhez. A krumpli azonban rengeteg keményítőt tartalmaz, ezért nagy mennyiségben fogyasztva akár székrekedést is okozhat. Persze emellett más ételekben is található keményítő, így könnyen megtörténhet a baj. Ha így alakult, akkor fogyasszunk minél több rostban gazdag élelmiszert. A zabpehely tökéletes erre a célra: nemcsak jótékony, de finom is.

Emellett a friss zöldségek, gyümölcsök is segíthetnek a panaszok megszüntetésében. Persze a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel sem elhanyagolható. A legjobb, ha tiszta vizet iszunk, minimum két-három litert. De a százszázalékos gyümölcslevektől sem kell elzárkózni. Kerüljük azonban a szénsavas üdítőket: ezek még inkább terhelik a gyomrot és az emésztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!