Belföld

2016.12.29. 13:31

Kemény fagyok lesznek - Veszélyes is lehet a szilveszteri iszogatás

Nem tart sokáig a mai napos, akár még kellemesnek is mondható időjárás- írja a 24.hu.

A karácsony előtti időjáráshoz hasonlóan ismét kialakulhat a hidegpárna jelenség, párás, ködös lesz az idő, alacsony rétegfelhők takarhatják a Napot.

A szilveszter és újév napja tehát szürkén, unalmasan telik – tudta meg a 24.hu Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. A jövő hét elejétől viszont változékony időre van kilátás, havazás is előfordulhat.

Komoly fagyok lesznek

A nyugodt száraz időjárás tehát folytatódik szilveszterkor és január 1-jén is, éjszakánként pedig komoly fagyok lesznek. Szombat reggel akár -10, vasárnap -5 és -7 fok között alakul a hőmérséklet.

Hamis hőérzet

A szilveszteri italozás során figyelni kell egymásra, a részeg ember nem törődik sokat a hideggel, hamar kihűlhet ha elkóvályog, kicsit megpihen egy padon, az út szélén. Már egy-egy ital is javítja a szubjektív hőérzetet, rendesen beitalozva pedig lazán kisétálunk egy pólóban, pulcsiban is a kinti mínuszokba. De az alkohol nem folyékony kabát, csupán hamis hőérzetet kelt.

Sőt. Nagy mennyiségben megbénítja az emberi szervezet védekező rendszerét, ami normál esetben hideg hatására intenzív hőtermelésbe kezd.

Életveszélyes lehet

A szilveszter éjjeli kemény mínuszokban tehát az alkohol kétszeres veszélyforrást jelent. Egyrészt nem érezzük miatta a hideget, másrészt megbénítja a hőtermelő képességet, testünk így szinte akadálytalanul veszi át a külső hőmérsékletet. Egy részeg árokba borulás még kabátban, rétegesen öltözködve is életveszélyes lehet.

A kihűlés halálhoz vezet

A fagyásveszélynek elsősorban az úgynevezett végrészek, vagyis az orr, a fülek, az ujjak vannak kitéve. A tartós érszűkület miatt csökken adott terület oxigén- és tápanyagellátása, a kisebb erekben vérrögök keletkezhetnek. A kihűlés már halálos veszélyt jelent. Ha a végbélben mért, úgynevezett maghőmérséklet 35 Celsius-fok alá hűl, lehűlésről beszélünk. Komolyabb esetben az emberen először izgatottság lesz úrrá, majd levertség, fáradtság: bár tudja, többé nem kel fel ha elalszik, a beteg nem tudja leküzdeni az álmosságot. Külső segítség nélkül nincs esély a túlélésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!