Gazdaság

2017.01.02. 20:25

Kármentesítés és természetmegújítás Sárszentmihály és Cece között

Szabadbattyán - Befejeződtek decemberben a Nádor megtisztított medrének rendezési munkálatai a sárszentmihályi duzzasztó és a szabadbattyáni vasúti híd közötti szakaszon - számolt be az ünnepek előtt a képviselő-testületnek a konzorcium.

V. Varga József

A Séd-Nádor csatorna vízminőségének javítása - Királyszentistván és Sióagárd között - egy újabb lépés a hazánkban megvalósuló, az élethez nélkülözhetetlen vizeink, és az azt környező élőhelyek tisztaságának megőrzését célzó tevékenységnek. A vízfolyás Sárszentmihályig már kármentesített.

A kármentesítési projekt várhatóan 2019-ben zárul, amelynek keretében eltávolítják a Sárszentmihály és Cece közötti szakasz medrében lévő szennyezett üledéket, valamint rendezik a meder természet közeli állapotát. A hulladék kiszállításához eddig öt ideiglenes munkahelyi gyűjtőhely épült Sárszentmihály, Szabadbattyán, Tác, Aba és Sárkeresztúr külterületén, a sárszentmihályit és a szabadbattyánit már felszámolták.

Kontinensünkön évszázadok alatt az emberi tevékenység, az ipar, a mezőgazdaság és a városiasodás mérhetetlen károkat okozott a felszíni és a felszín alatti vizekben, talajféleségekben. Az emberi tevékenységek okozta romlás a vizek élővilágában a legriasztóbb - fejtette ki lapunknak Stefán István, a Sárvíz-Nádor Konzorcium társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa. Ma Magyarországon is az egyik legfontosabb környezetvédelmi kérdéskör a vízkészleteink minőségének védelme.

Természetes vizeink romlását tapasztalhatjuk a technikai fejlettség mind magasabb szintjének elérése mellett. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a vizet, mint életteret, gondoskodnunk kell állapotának megfelelő szinten tartásáról, minőségének javításáról.

A Nádor a mederrendezést követően Szabadbattyánnál, háttérben az őrtorony, a templom és a főút. A munka folytatódik
Fotó: A szerző felvétele

A Séd-Nádor csatorna vízminőségének javítása - Királyszentistván és Sióagárd között - egy újabb lépés a hazánkban megvalósuló, az élethez nélkülözhetetlen vizeink, és az azt környező élőhelyek tisztaságának megőrzését célzó tevékenységnek. A vízfolyás Sárszentmihályig már kármentesített.

A jelenlegi kármentesítési projekt várhatóan 2019-ben zárul, amelynek keretében eltávolítják a Sárszentmihály és Cece közötti szakasz medrében lévő szennyezett üledéket, valamint rendezik a meder természet közeli állapotát - folytatta Stefán István. A rekultivációs program az állam által biztosított környezetvédelmi támogatás eredményeként valósulhat meg.

Amint megtudtuk: befejeződtek a Séd-Nádor kármentesítés 2016-ra tervezett munkálatai. A sárszentmihályi duzzasztó és a soponyai híd közötti 21,4 kilométeres mederhosszon a 2014-ben megkezdett munka során teljes körűen eltávolították a határérték feletti mértékben szennyezett mederüledéket. Az összes mennyiség mintegy 250 ezer tonnát tett ki.

A hulladék kiszállításához eddig öt ideiglenes munkahelyi gyűjtőhely épült Sárszentmihály, Szabadbattyán, Tác, Aba és Sárkeresztúr külterületén, amelyekből a sárszentmihályit és a szabadbattyánit már felszámolták, s a területet rekultiválták. A hulladékszállításhoz a vízparti töltéseket, a vízügyi depóniákat, valamint a csatlakozó földutak döntő részét zúzott köves megerősítéssel - mintegy 30 kilométeren - stabilizálták. A munkába vett mederszakaszon eltávolították a második világháborús eredetű több mint száz robbanótestet is. A szakember kiemelte: megtörtént a sárszentmihályi duzzasztó és a 7-es főút szabadbattyáni hídja közötti mintegy 7 kilométeres mederszakasz vízügyi szempontoknak megfelelő rendezése is (mélyítés, rézsűk profilozása, sérülékeny rézsűlábak kövezéses stabilizálása, illetve az élőhely-teremtési műtárgyak és a növényzet telepítése).

A következő, mintegy 15 kilométeres mederhosszon tavasztól folytatják a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!