Gazdaság

2017.01.04. 16:37

Van, amin még a vásárlók szeme is megakad - az áfacsökkentés hatásai

Székesfehérvár – Ne csodálkozzon a vásárló, ha kicsit olcsóbbnak talál néhány alapvető terméket mostanában a boltokban. Csökkent a baromfi, a tej és a tojás ára is - van, ami most olcsóbb, mint tavaly akciósan.

S. Töttő Rita

A januári áfacsökkentés nyomán a vásárlók 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg a baromfihúst és a tojást, a friss tej ára pedig 11 százalékkal csökkent. Idén már mindhárom egységesen 5 százalékos áfakulcsot kapott, ám míg az első kettő 27 százalékról indult, addig  a tej  18 százalékról – ezért kisebb az árcsökkenés mértéke.    De vajon valóban realizálódott az üzletek kínálatában is ezeknek az alapvető élelmiszereknek az árcsökkenése? Ennek néztünk utána.

Egy áruházlánc húspultjában dolgozó székesfehérvári eladó kérdésünkre állítja: igen, az áresés valódi, de – tette hozzá –, az előző évek tapasztalatából kiindulva, nem tudni, meddig tartható az alacsony ár. Erről kicsit később, addig is íme az összehasonlítás alapjául szolgáló csirkemellfilé, amely tavaly 1699 forintba került, amely most alapáron 1299 forint, akciósan pedig 999.

A székesfehérvári piacon is olcsóbb lett a tej, most literenként 150 forint

– Ugyanígy a csirkecombnál és a csirkeszárnynál is észre lehet venni a különbséget, sőt! A   csirkefarrészek az utóbbi években soha nem voltak ilyen olcsók, most épp 299 forintba kerülnek – árulja el a húspulti eladó, aki szerint ezen már a vevők szeme is megakadt. A csirkecomb tavaly 799 forintba került, ez most 100 forinttal kerül kevesebbe náluk. A  dolgozó azonban úgy véli, hamar lecseng az áfacsökkentés értéke, ahogy tavaly a sertéssel is történt.

– Tavaly  a sertéshúsok is nagyon jó  áron voltak az áfacsökkentés miatt, de most már drágább,  mint    az árcsökkentés előtt. Szépen lassan felemelkedtek az árak... – mondja.

Egy termék árát azonban nem csak annak áfakulcsa határozza meg, hanem a felvásárlási ára (ami függhet például a madárinfluenza helyzetének  alakulásától, a nyersanyag előállításából származó veszteség kompenzálásától) és egyéb folyamatok is.

A tej, valamint   a tojás ára, ahogy az várható volt, kevésbé csökkent. A székesfehérvári piacon például a kimért tej literenkénti ára 20 forinttal kevesebb, azaz most éppen 150 forint.

– A vásárlók örülnek neki – szögezi le Hadnagy Ildikó, alkalmazott az egyik tejespultnál a piacon. – Reméljük, hogy még több tejet és tejterméket fognak vásárolni a jövőben, bízom benne. Az eddigi tapasztalataim alapján az áfacsökkentés pozitív hatású, aki eddig jött, az örül annak, hogy olcsóbbak lettek ezek a termékek.

A nemzetközi ármozgások azonban, amelyek a tej felvásárlási árát nagyban befolyásolják, továbbra is jelentős mértékben hatnak a vásárlókig eljutó árra –       a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy az utóbbi időben ezek a tényezők  folyamatosan emelték az árakat, ugyanez várható a későbbiekben is.

Az étterembe járók is tapasztalhatnak januártól árcsökkenést: idén 27 százalékról 18 százalékra csökkent az éttermi áfa, 2018-ban pedig 5 százalékra esik.

Azaz elméletileg ennyivel olcsóbb lesz az étel és a nem alkoholos ital. Ha – márpedig sok ha van –, a fogyasztó le tud ülni elfogyasztani az ételt és azt megis teszi. Házhozszállítás, elvitel, állóbüfés fogyasztás esetében azonban nem várható olcsóbb étel. Sőt, munkahelyi étkeztetés esetén sem, ugyanis ezekre sem vonatkozik az áfacsökkenés.

Az elvitel választása mondjuk felvet egy gyakorlati kérdést: ezek szerint megeshet, hogy egy éttermi ételnek két ára lesz – egy elviteles és egy helyben fogyasztott? A gyakorlat még nem alakult ki, ahogy az éttermek árai  sem mindenhol csökkentek érezhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!