Gazdaság

2017.01.06. 13:50

Nem egyszerre vonják le a díjat

Székesfehérvár -Egy-két héten belül, egyszerre érkeznek ki a szemétszállítás tavalyi utolsó két negyedévéről szóló számlák a folyószámláról fizetőknek. A két díjat azonban nem egyszerre, hanem 15 nap különbséggel vonják le a bankszámláról.

Házi Péter

A díjakat 15 nap különbséggel vonják le a számlákról. Ki, mikor és milyen számlát kap? - kérdeztük Steigerwald Tibortól, a Depónia Kft. ügyvezetőjétől.

2016 elején hozták létre a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t, azzal a céllal, hogy egységessé váljon országos szinten a hulladékkezelés és a számlázás. Az átszervezés miatt tavaly áprilistól már nem a helyi hulladékszállító cégek állítják ki a lakosságnak a számlát, hanem az NHKV jogosult erre. Az egységes számlázás kialakítása azonban hosszú ideig váratott magára, ezért alakult ki az a helyzet, hogy a számlák csúsztak, csúsznak.

Ki, mikor és milyen számlát kap? - tettük fel a kérdést Steigerwald Tibornak, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, miután az egyik olvasónk arra kért minket, segítsünk a kiérkezett számlán való eligazodásban. Nos, először is vannak a csekken fizetők, ők jelentik az ügyfelek túlnyomó részét. Az ő esetükben már tavaly novemberben megérkezett a 2016. III. negyedévére vonatkozó csekk, január 20-ig pedig kiérkezik a tavalyi utolsó negyedéves csekk.

Már nem a Depónia állítja ki a számlát, rendeződik a csúszás
Fotó: Házi Péter

A másik - összesen nagyjából hatezer ügyfelet jelentő - csoport az, akik a folyószámlájukról engedik levonni a szemétdíjat. Az ő esetükben jelentősebb az elmaradás, hiszen ők még csak a tavalyi első negyedévet rendezték. A második negyedévről szóló számla is kiment, ennek összegét hamarosan levonja az NHKV. Azért húzódott eddig a dolog, mert meg kellett oldani, hogy habár az összeget beszedő cég neve már nem a Depónia, hanem NHKV, az ügyfeleknek a változás miatt ne kelljen bemenni a bankjukba, engedélyt adni a változásra.

Ez a lehetőség most már adott, így egy-két héten belül megérkeznek postán a harmadik és negyedik negyedév számlái. Az NHKV azonban nem egyszerre vonja majd le a két szemétdíjat, hanem tizenöt napos különbséggel, így talán nem lesz akkora az emberek pénztárcáját érő terhelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!