Gazdaság

2017.01.09. 22:15

Növekvő lakásépítési kedv

FMH-információ - A magyarországi lakásépítési kedv kimagaslónak számít az európai összehasonlításban. 2016 harmadik negyedévében 232 százalékkal nőtt a társasházak építésére kiadott engedélyek száma.

FMH-információ

Ez a második legmagasabb értéknek számít az európai rangsorban. Magyarországot csak Írország előzi meg, a harmadik Málta 174 százalékos növekedéssel - ez áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Balogh László, vezető gazdasági szakértő a nemzetközi adatokat értékelve azt mondta, az látható, hogy Magyarország tartja a tempót a társasház-építési engedélyek alapján. A múlt év második negyedévében is a legjobb eredmény a magyar volt az európai rangsorban, de akkor még Portugália volt a második helyen. A harmadik negyedévben elért 232,5 százalékos magyarországi növekedés sokszorosa az uniós átlagnak: eszerint alig több mint 14 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma a 28 tagországban.

A szakértő szerint 2018 végéig 15-20 ezer új lakás átadása várható, de a fejlesztések első hulláma már 2017 utolsó negyedévére elkészül Fotó: Shutterstock

A szakember szerint a kiugróan jó magyar adatok részben a lakásépítéseket elősegítő intézkedéseknek köszönhetőek, részben pedig annak, hogy 2015-ben még közel sem volt olyan mértékű a lakásépítési kedv, mint tavaly. Tovább árnyalja a képet, hogy 2016-ban az új lakások iránti kereslet 31 százalékkal volt magasabb, mint 2015-ben. Ezzel párhuzamosan 76 százalékkal több újépítésű lakást hirdettek meg eladásra 2016-ban mint 2015-ben.

- A 2017-es év első hetében is több mint 10 ezer új lakás szerepelt a kínálatban, ám vannak olyanok, amelyek még csak tervben szerepelnek- mondta Balogh László.

A ténylegesen megépült lakásokat nézve jelentősek az országon belüli különbségek. A hivatalos - múlt év első kilenc hónapjára vonatkozó - KSH-adatok szerint Magyarországon átlagosan tízezer lakosra 5,4 új építésű lakás jutott. Ebből a szempontból Győr-Moson-Sopron megye ért el kiemelkedő eredményt, ahol 25 lakás jutott tízezer lakosra, a második helyen Vas megye állt 10 lakással, a harmadik pedig Budapest 8 lakással. Ezzel szemben Békés, Nógrád, Heves és Borsod megyében 0,4-1 megépült lakás jutott 10 ezer lakosra.

Az elemzésből kiderül az is, hogy az élénk lakáspiaccal rendelkező Győr-Moson-Sopron megye központjában, Győrben január elején egy 60 négyzetméteres új építésű lakás átlagára 21,5 millió forint volt, Sopronban viszont egy ugyanekkora lakás több mint 24 millió forintba kerül. A vasi megyeszékhelyen, Szombathelyen pedig 20,6 millió forintot kértek egy ekkora lakásért. A megyeszékhelyek közül magasabb az új lakások ára Székesfehérváron, Kecskeméten és Debrecenben is. Ezekben a városokban ugyanis 22,9-23,3 millió forint volt egy új építésű 60 négyzetméteres lakás átlagára január első hetében. Szegeden és Egerben kevesebb, 20 millió forint volt a 60 négyzetméteres lakások átlagára, míg Nyíregyházán is csak 18 millió forintba került egy hasonló lakás. A legdrágább továbbra is Budapest: a fővárosban egy 60 négyzetméteres új lakásért átlagosan 33,8 millió forintot kell fizetni.

Balogh László azt is elmondta, hogy az előrejelzések szerint 2018 végéig 15-20 ezer új lakás átadása várható, de a fejlesztések első hulláma várhatóan már 2017 utolsó negyedévére elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!