Hírek

2017.01.09. 17:40

Egzotikus albán úton a körmendi házaspár

Körmend - A Pintér házaspár lassan rekordot javít: idén már kilencedszer utaznak a déli országba. És megtanultak albánul.

Kozma Gábor

Pintér János és felesége, Erzsike a város egyik hangulatos részén lakik. A kertes ház nyugalmat áraszt, fürdik a téli napfényben. A nyugalom ilyenkor jól is jön, hiszen az albániai élmények felelevenítése mindig izgalmas. Ráadásul folyamatosan, hiszen az országba idén már kilencedszer utaznak el. De miért oda? - érdeklődőm.

A Pintér házaspár, János és Erzsike eddig nyolcszor tett kalandos utazást az albánok földjére, egy kicsit a nyelvüket is megtanulták. Durres kikötőváros a törzshelyük, de eljutottak a legendákkal övezett hegyvidékekre is, ahol ma is gyakori az albán szamárfogat és a régi, népi étek Fotó: Kozma Gábor

- Gyakorlott utazónak számítunk, 1985-től járjuk Európát, annak is inkább a kevésbé ismert felét. Voltunk az akkori Jugoszláviában, majd Lengyelországban, Ukrajnában, Boszniában, és eljutottunk a Jón-tengerig. És hogy miért ilyen kevésbé látogatott helyeket választunk? Részint mert sokkal kevesebb a turista, és így több figyelem, törődés, no meg szabad mozgás jut. Másrészt nem annyira leterheltek a vendéglátók, így könnyebb a kontaktus. És a legfontosabb: izgalmas, sokszínű kultúrákat ismerhettünk meg. Ráadásul nagy változások tanúi lehettünk. Amikor először jártunk Tiranában, az albán fővárosban, összesen egyetlen közlekedési táblát láttunk. Napállás szerint hajtottunk át a 700 ezres városon... Ma már rá sem ismerni a városra. Modern lakónegyedek, luxusszállók, autópályák - elképesztő a fejlődés. Mi úgy látjuk, hogy Európában a legdinamikusabban fejlődő ország Albánia. Igaz, van is mit behozniuk - fogalmaznak.

A házaspár az utak során alapszinten megtanult albánul, így már a határon is tisztelegnek, amikor feltűnik autójuk. Rengeteg történetet mesélnek, egyik izgalmasabb, mint a másik. Nagy teljesítményű autóval vágnak neki az útnak, mivel a hegyekben kell a lóerő. Este tízkor indulnak, másnap délután kettőkor már Durres kikötővárosban kávéznak. - Durres az olasz Bari városának magasságában fekszik, élénk a városok közötti hajóforgalom. Mindenütt nagy a tisztaság és szilárd a közbiztonság - erre nagyon ügyelnek. Bejártuk az országot, voltunk olyan helyeken is, ahova csak kevesen jutnak el. Barátságosak az albánok, őrzik hagyományaikat. Láttunk ősi mecsetet, de láttunk luxuslakóparkokat, ültetvényeket is - sorolják. A házaspárt külön is megérintette, ahogy az albánok a magyar emlékeket ápolják. Magyar emlékszobákat alakítottak ki Hunyadi János és Szkander bég barátsága okán, de jó emlékeik vannak Apponyi Geraldine magyar királynőről is, akit az albán Sissiként emlegettek. - Kilencedszer is nekivágunk, aztán majd meglátjuk. Hiszen az élet rövid, a felfedezésre váró csodák pedig egyre csak sorakoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!