Kultúra

2017.01.10. 15:23

A reformáció és a népművészet - ingyenes képzési napok

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Népművészeti Egyesület ingyenes képzési napok szervezésével igyekszik nívósabbá tenni a reformáció 500 éves évfordulójához kötődő népművészeti pályázat színvonalát.

Magyar Hajnalka

Mint ismeretes, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság pályázatot hirdetett a Kárpát-medence népművészet iránt elkötelezett alkotói és alkotóközösségei részére a hitújító mozgalom jubileuma alkalmából. A jelentkezés tavaly év végén lezárult, jelen hónapokat vélhetőleg a tervek kidolgozásának szentelik a jelentkezők. Ehhez kíván tartalmi segítséget nyújtani az egyesület, mégpedig a leginkább autentikus források bevonásával.

A zalaegerszegi református templom értékei is feltárulnak
Fotó: Pezzetta Umberto

A szakmai napok sorozata ezen a hétvégén, január 14-én, szombaton indul, amikor 10 órától Hodánics Péter tiszteletes tart előadást a református templom Kálvin termében a luteránizmus és a kálvinizmus közötti különbségekről, majd az érdeklődőket végigkalauzolja a templom szakrális berendezési tárgyai közt. Utóbbi élmény 11.30-tól a zalaegerszegi evangélikus templomban vár a pályázókra, ahol dr. Kostyál László művészettörténész, a Zalaegerszegi Evangélikus Egyházközség presbiter felügyelője tart ismertetőt a tárgyakról.

Februárban három egymást követő napon is alkalmat kínálnak a szakmai épülésre. Február 10-én, pénteken 17 órától dr. P. Szalay Emőke néprajzkutató, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatója tart előadást a magyar reformáció és a népművészet kapcsolatáról a református templom Kálvin termében. A szakember évtizedek óta kutatja és oktatja az egyházművészetet, ebbéli tevékenységéért Károli Gáspár-díjban részesült.

Február 11-én, szombaton 10 órától ugyancsak ő tart előadást és konzultációt a Gébárti Kézművesek Házában a magyar reformáció szakrális tárgyairól, nevezetesen az úri hímzéses úrasztala terítőkről és egyéb textíliákról, az úrasztali kelyhekről és korsókról, valamint kenyérosztó tálakról. Az elméleti felkészítést 13 órától gyakorlati foglalkozás követi, amelyen Radácsi Piroska hímző, a Népművészet Mestere kínál segítséget az úri hímzés tervezéséhez, a kívánatos színek és öltéstechnikák alkalmazásához. Az úrasztali kancsók formavilága és a díszítmények motívumkincse szintén téma lesz. Másnap 9-től 13 óráig folytatódik a gyakorlati képzés.

Az ingyenes felkészítő kurzus zárórendezvénye március 11-én esedékes, ekkor a reformációhoz köthető ajándéktárgyak tervezése kerül napirendre, különös tekintettel a helyi motívumokra. A programnak ekkor is a Gébárti Kézművesek Háza ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!