Kultúra

2017.01.10. 20:01

Elbúcsúztak a tárlatok

Balatonfüred - Rendhagyó tárlatvezetésekkel ért véget két nagy sikerű kiállítás a Vaszary Galériában.

Marton Attila

A posztimpresszionizmus jeles hazai képviselője, Rippl-Rónai József Komor rajzosság - Derűs festőiség, valamint az optikai festészet nemzetközileg elismert alkotója, Victor Vasarely Szerigráfiák, multiplikák című tárlata a napokban költözött ki a kiállítóhelyről. A galériában Plesznivy Edit művészettörténész, a Rippl-Rónai-kiállítás kurátora és Zoób Kati divattervező tartott rendhagyó tárlatvezetést.

Plesznivy Edit a Rippl-Rónai-kiállításon tartott tárlatvezetést
Fotó: Pesthy Márton

A kurátor hangsúlyozta, a kiállítás megtervezésekor az alkotó életművének bemutatására törekedett, valamint igyekezett olyan elemekkel színesíteni, amelyek a Balatonhoz, a tóparti városhoz és a galériához kötődnek. A szakember részletesen beszélt a festő mestereiről, korszakairól és stílusjegyeiről. A tárlatot mintegy 13 ezren látták az elmúlt időszakban.

Zoób Kati kérdésünkre elmondta, a két kiállítás egy művészettörténeti korszakváltást mutatott be. Ripp-Rónai emelkedett kifejezésmóddal dolgozott, és eljutott odáig, hogy művei mindenki számára érthetőek legyenek. Ezzel szemben Vasarely olyan újfajta kifejezési módot hozott létre, amely a modern embert szólítja meg. Nem a tárgyi világot, hanem a mozgásban rejlő erővonalakat mutatja meg elvont, geometrikus elemekkel. Hozzátette, alkotásai máig jelentős hatásúak.

A nagy érdeklődés miatt korábban mindkét tárlat látogatási idejét több hónappal meghosszabbították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!