Életmód

2017.01.11. 16:26

A nyáron feltöltött készletek rég kiürültek - Pótolni kell a D-vitamint!

Télen feltétlenül szükség van a D-vitamin pótlására kisgyermek- és felnőttkorban egyaránt.

Vas Népe

A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem hormonszerű - egy a napfény UV-B sugárzásának hatására az emberi szervezetben kialakuló, vagy a táplálékkal bekerülő - előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy létfontosságú hormon. Januárt írunk, az év talán leghidegebb hónapjában vagyunk. Bizonyított tény, hogy tél végére a magyarok 95 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. A becslések alapján országosan legalább 100 ezer gyermeknek van extrém mértékű hiánya. Ez persze az év bármely időszakában elfordulhat.

A nyáron feltöltött készletek nagyjából hat hét alatt kiürülnek, így pótlásra november elejétől már mindenképpen szükség van. A sejtfejlődésben játszott szerepe miatt a megfelelő D-vitaminszint-fenntartás különösen fontos a kisgyermekeknél, akik az erős naptejek miatt nyáron sem jutnak természetes úton elegendő D-vitaminhoz, télen pedig jellemzően a szükségesnél jóval kevesebb olyan táplálékot fogyasztanak, amelyik ebben dús lenne. Az anyatej szintén keveset tartalmaz, így annak pótlása anyatejes táplálás mellett is szükséges. A csecsemőtápszerek ezzel dúsítottak, az elfogyasztott mennyiségtől függően biztosíthatják a megfelelő bevitelt, amit a pótlásnál figyelembe kell venni. A gyógyszerek vagy tápszerek D-vitamin-tartalmát leggyakrabban nemzetközi egységben (NE), ritkábban mikrogrammban szokás feltüntetni. (10 mikrogramm = 400 NE D-vitamin.) A Vigantol nevű belsőleges oldatos cseppek D3-vitamint tartalmaznak: közvetlenül a gyermek szájába, nyelvére cseppentve, vagy esetleg egy kanál anyatej/étel tetejére cseppentve kell ezeket beadni. Az üres kanálba, cumisüvegbe, cumira vagy a szoptatás előtt a mellre cseppentés nem jó megoldás, így ugyanis a vitaminnak a töredéke jut csak be a szervezetbe. A túladagolás nagyon ritka: szervezetünkben többszörös védelmi mechanizmus működik a túl nagy mennyiségben bevitt D-vitamin hatásának kivédésére.

Nem lehet pénzkérdés a pótlás - a kálciumháztartás szabályozásáért és a csontok ásványosításáért is felelős vitamin nélkülözhetetlen! Mind a cseppek, mind a tabletta esetén a heti terápiás költség körülbelül 20-25 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!