Kultúra

2017.01.16. 22:55

Az önirónia a legnagyobb erény

Nem a Dumaszínházban találtuk fel a stand up comedy műfaját. Nagy Endrétől kezdve Kellér Dezsőn át Hofi Gézáig az összes humorista, aki egymaga el tudott vinni egy egész műsort, tulajdonképpen ugyanazt csinálta, mint mi.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Dombóvári István mondja, az ország egyik legkedveltebb stand up comedy humoristája, aki szerint a magyar ember kifejezetten vevő a humorra.

- Nem a stand up comedy-vel kezdődött a humor, bár ez most egy rendkívül divatos és trendi irányzat - magyarázza Dombóvári István. - Szerkezetileg nincs különbség az angolok által one man show-nak nevezett már egészen korai fellépések, valamint a dumaszínházas előadások között. A humorra mindig van igény, s mi ezt szolgáljuk ki. Hiú ábránd lenne abban hinni, hogy a Dumaszínház sikere kizárólag csak a mi személyünknek köszönhető, hiszen valójában önmagában a humor az, amire az emberek vágynak.

Dombóvári István ugyanakkor azt is hozzátette, álszerénység lenne, ha nem ismerné el a Dumaszínház népszerűségét. Több mint tíz esztendeje töretlen a sikerük, az ország szinte valamennyi pontján telt házas, gyakran dupla előadásokat tartanak.

- A Dumaszínház műsora természetesen nem merül ki a stand up comedy előadásokban, annál sokkal szélesebb a repertoár - folytatta a humorista. - Vannak klasszikus kabarék, jelenetek, nyitottunk a gyermekelőadások felé, és ott van még a Roast is, ami talán a legspeciálisabb programja a Dumaszínháznak. Ebbe a műsorba elhívunk egy közismert személyiséget, akit aztán közösen ízekre szedünk.

Dombóvári István, a Dumaszínház társulatának tagja egy gyermekelőadásban is szerepel Fotó: archív/Dumaszínház

Az első Roast áldozata még Nagy Feró volt, vele egyetlen előadásunk volt csak, majd Ganxsta Zolee, akivel viszont már végigjártuk az egész országot. A következő kiszemeltünk Majka lett, az a műsor viszont hamar derékba tört, mert Majka elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a vidéki előadásokat. Most éppen Schobert Norbi a Roast-előadások áldozata, aki óriási felület, van rajta fogás bőven, s kap is rendesen. Persze ezzel nem bántani akarjuk őt, egy rendkívül szórakoztató estének kell az előadást elképzelni, olyannak, ahol egymáson, de leginkább egymással röhögünk, miközben a közönség is jól szórakozik.

Dombóvári István úgy fogalmazott: mindebből is érzékelhető, hogy a Dumaszínház már nem arról szól, hogy van mikrofon, és a mögött áll egy ember, aki próbál vidámságot vinni az emberek életébe. Ráadásul tavaly a gyermekelőadások felé is nyitottak, külön társulattal, de a Dumaszínház égisze alatt.

- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy részese lehetek mind a Roast-előadásoknak, mind az egyik gyermekszínházi produkciónak - folytatta. - Felkértek ugyanis, hogy vállaljam el a népszerű televíziós mesesorozat, a Pumukli kalandjai színpadi változatának egyik szerepét, így magamra húztam Eder mester jelmezét is. Nagyon élvezem, hiszen ez egészen más feladat és szerep, mint amihez eddig hozzászoktam.

Dombóvári István elárulta azt is, hogy hamarosan új saját műsorral is jelentkezik. A negyedik önálló estjének bemutatójára készül, erre január 29-én kerül sor a fővárosban, a Dumaszínház egyik állandó programhelyszínén, a Corvin sétányon. A Kis ember nagy gonddal jár című előadástól a néző ugyanazt az önironikus szemléletet várhatja, ami korábban is jellemezte Dombóvári Istvánt.

- Azt gondolom, hogy az önirónia az egyik legnagyobb erény a világon - jelentette ki a humorista. - Azt, hogy valaki ma az önirónia eszközével mer élni, igen nagy bátorságnak tartom. Ma ugyanis olyan világban élünk, amikor mindenki mást állít magáról, mint ami valójában. Drága helyen készült képeket rak ki magáról a közösségi oldalra, olyan beállításokban fotóztatja vagy fotózza magát, ami által sokkal jobban néz ki, mint a valóságban. Mindenki a külsőségek alapján ítél, ezért mindenki arra törekszik, hogy ne a valót, hanem egy optimálisnak gondolt vagy képzelt képet mutasson önmagáról.

Ha valaki egy ilyen világban fel meri vállalni a gyengeségeit, a félelmeit és a nyavalyáit, az szerintem nem az áldozati szerepet jelenti, hanem erényként kell tekinteni rá. Azt is gondolom, hogy az én öniróniámnak van némi közönségkovácsoló ereje is, hiszen ha én meg merek nyílni a színpadon, és el merek mondani magamról olyan dolgokat, amiket az úgymond normális emberek még a saját társaságukban sem, akkor onnantól a hitelességem abszolút nem kérdőjelezhető meg.

Ennek a műfajnak ugyanis a hitelesség a legfőbb alapja. A stand up comedy arról szól, hogy az ember önmagát, saját magának egy felnagyított, karikírozott változatát viszi fel a színpadra. Ezért aztán nem is táplálkozhat másból, csak a saját személyiségedből, különben kilóg a lóláb, és a közönség megérzi, hogy egy megírt, kitalált történetet hall.

Az önálló est kapcsán azt is hozzátette Dombóvári István, hogy Bellus István lesz a műsorvezetője, illetve vetítésekkel és betétekkel igyekszik változatosabbá tenni az előadást. Egyértelműen színpadra, s nem a televízió képernyőjére szánta az összeállítást, mert neki szüksége van a közönség reakcióira, a stand up comedy szerinte egy interaktív műfaj, aminek sikere a közönség és a szereplő kapcsolatának közvetlenségén múlik.

- Áprilisban megjelenik az első saját könyvem is. Engem általában a fogyókúrával kötöttek össze, amit nagyon untam és igyekeztem hárítani is, mert lerágott csontnak tartottam. Aztán bekattant valami, s írtam egy vicces fogyókúrás könyvet. Azt gondolom, hogy ez egy markáns és hangsúlyos lezárása lehet a testsúlyom körüli felhajtásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!