Életmód

2017.01.17. 17:05

Idős korban még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre

A mínuszokat még az ifjabb korosztályoknak sem tanácsos félvállról venni, azoknak pedig főleg nem, akik megéltek már néhány évtizedet. Ami hiányzik energiából, ellenállóképességből, figyelemmel, előrelátással pótolhatjuk. Ehhez kértünk tanácsot szakemberektől.

Őrsi Ágnes

Kovács Ildikó bőrgyógyász, bár nem túl sűrűn de minden télen találkozik fagyási sérüléssel. Így kell fogalmazni - mondta -, mert nulla Celsius-fok alatt, amikor a szervezet nem tud kellően védekezni a hideg ellen, a szövetek túlhűlnek, és az égési sérüléshez hasonló tartós károsodás, roncsolódás következik be. A kiváltó hőmérséklettől és a hatás idejétől függően a bőrpírtól a hólyagképződésig terjedhetnek a fokozatok.

Ez még inkább így van, ha nyirkos, nem megfelelő a ruházat, érszűkületről is szó van, esetleg keringési betegség, idegkárosodás nehezíti az idős ember életét. Ezen okok miatt érzékelhetik kevésbé a testhőmérséklet csökkenését. Szeles, nedves közegben fagypont felett, akár 6 fok körül is kialakulhat fagydaganat a gyenge vérellátású helyeken, többnyire a végtagokon; a kéz-, lábujjakon, orron, füleken.

Az immunbetegségben szenvedők is érzékenyebben reagálnak a hidegre, az általa kiváltott allergiás reakciók például csalánkiütésként is megjelenhetnek. A legjobb védekezés a megelőzés; a száraz, meleg ruha, a tartózkodás a fizikai megterheléstől, viszont szélcsendes időben nagyon hasznos a könnyű séta. Ha mégis sikerül a nagy hidegben átázni, gyorsan meg kell szabadulni a szűk cipőtől, nedves öltözéktől, a fagyásgyanús testrészt pedig ne dörzsöléssel, hanem fokozatos melegítéssel, langyos, majd testhőmérsékletű vízfürdővel melegítsük fel!

Hideg, de szélcsendes időben is hasznos egy könnyű séta Fotó: Shutterstock

Varga Judit kozmetikus szerint a meleg lakásból kilépve a nagy hőmérséklet-különbség még a zsírosabb bőrű fiataloknál is szárító hatással jár. Fokozottabban jelentkezik ez a hatás az időseknél, akiknek eleve vékonyabb, szárazabb a bőrük. Kirepedezik a szeles hidegnek kitett száj, a kéz bőre. Hogy ezt elkerüljük, érdemes a lakásban párásítani, de lehetőleg ne kamillával, mert az is szárít, jó hatásúak viszont az illóolajok: a levendula, a citromfű.

Télen lelassulnak az arcbőrben a keringési folyamatok, védekezésül használjunk olajosabb krémeket, ilyen hasznos adalék az argánolaj, a sheavaj. Mielőtt kilépünk az utcára, készítsük fel a kezünket is; egyszerű, hatásos védelem az olívaolajos bedörzsölés, hiszen nem csak vizet párologtatunk.

Dabosi Zoltán mesterfodrász, aki mellesleg nem hord sapkát, csak, ha havazik, idősebb vendégeinek azt tanácsolja, télen fokozottabban figyeljenek a hajukra! Összeszűkülnek ugyanis az erek, rosszabb a haj tápanyagellátása, a fűtött lakásban pedig a szükségesnél alacsonyabb a páratartalom, amitől kiszárad a haj, hamarabb zsírosodik, és a fejbőr hamarabb korpásodik. Mindezek következtében gyakrabban kell hajat mosni, de ezt semmiképpen se tegyük reggel, mert ha frissen mosott, szárított hajjal kimegyünk a hidegre, könnyen megfázik a fejbőr.

Akkor járunk el helyesen, ha a hajmosás-szárítás után legalább két óráig még a lakásban maradunk. Hajszárításnál a szárító legerősebb fokozata helyett használjuk a mérsékeltebbet, ezzel is kíméljük a hajunkat. Mivel télen többször kell hajat mosni, válasszunk táplálóbb samponokat, a túl száraz hajra pedig hidratálót. Ősz hajra lehet már kapni őszsampont", sokat javít a haj minőségén, és mindenkinek jót tesz a levendulaolajos fejbőrmasszázs.

A hajunknak is segítünk, ha elég folyadékot iszunk, öltözködésnél pedig gondoljunk arra, hogy a sapka, a sál jobban véd, ha természetes anyagból készült - figyelmeztetett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!