Életmód

2017.01.17. 17:08

Kati válaszol - Unokát hoz az új év

Kedves Kati! Most már biztos, hogy az új esztendő unokát hoz a családba. Régóta várjuk már, talán ezért is a nagy izgalom. Milyen nagymama legyek, olyan mint az én nagyim, aki „csak” szeretgetett, mesélt és sütött- főzött kedvemre, vagy ma már ez kevés lesz? Kati mit javasol, hogyan készüljek?

Szeretettel gratulálok kedves olvasónk új szerepéhez, a nagyszülői életfeladathoz és a gyönyörű ajándékhoz, amelyet csak a gyermekeitől kaphat az ember. Szülőként már átélhette a gyermek érkezésének minden örömét, nehézségét, fájdalmát. Az évek során sok mindent megtanult, megtapasztalt. Hogyan készüljön ebben az új helyzetben? Nem kell szorongania, kedves levélírónk, nem születünk nagyszülőnek, de biztosan azzá válunk unokáink mellett.

Nem kell mást tennie, csak felhőtlen örömmel tölteni a várakozás idejét. Megszerzett tapasztalatait őrizgesse, és csendes aggódással figyelje, hogyan küzd meg a fiatal pár mindazzal, ami szülőként a dolguk. Ez lesz a legnehezebb. El kell fogadnia, hogy nem lesz dolga, hogy a szülők helyett oldjon meg problémákat, és biztosan tudom, hogy a „majd én megmondom" gondolkodásmód sem segítség a fiataloknak. Ne legyen érzéketlen a fiatalok problémáival kapcsolatban, segítsen, ha kérik, de főleg legyen csak „elég jó nagymama", aki nem ad kéretlen tanácsot, nem avatkozik be a gyereknevelés kérdéseibe, egyszerűen csak rendelkezésre áll.

Ebben a „más világban" is lehet sütögetős-főzőcskézős nagyi, de bátran választhat más utat. Ismerek világjáró, aktív nagymamákat, akik ezernyi másfajta élménnyel ajándékozzák meg unokáikat, és hagyják a „vaníliaillatú" szerepet másra. A nagyszülőnek nem kell feladatokat megoldania, amikor együtt van az unokájával, éppen ezért ez a kapcsolat mindkettőjüknek sokat adhat.

Kaphat tőlünk olyan tudást, amit szavakkal nem, csak az együtt töltött idővel adunk át. Ez a szeretetteljes kötődés elkíséri a gyermeket egész életén át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!