Életmód

2017.01.20. 16:27

Nátha, influenza, téli depresszió – Belgyógyász jó tanácsai a hideg hónapokra

Pápa - Sokan azt hiszik, közvetlenül a hideg okozza a téli megbetegedéseket. Ez nem feltétlenül van így, ugyanis az alacsonyabb hőmérséklet hatására a szervezetünknek plusz energiákat kell fordítania a hőháztartás szabályozására, emiatt pedig legyengülhet az immunrendszerünk – magyarázta Guiás János Zsolt, a pápai Gróf Esterházy Kórház belgyógyásza.

Polgár Bettina

Guiás János Zsolt kiemelte, ha valakinek legyengül az immunrendszere, kevesebb vírus és baktérium is képes fertőzéseket okozni, mint normál esetben. – A náthát mindenki ismeri, a legegyszerűbb tünetei között szerepel az orrfolyás, az orrnyálkahártya-duzzanat, a könnyezés és a hőemelkedés. Ez sok esetben otthoni, házi módszerekkel is kikúrálható, azonban ha úgy tapasztaljuk, hogy a panaszaink nem enyhülnek, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Lázcsillapítók, köhögéscsillapítók, orrspray-k vény nélkül is kaphatók, ezek az első körben alkalmazható gyógyszerek, antibiotikumot azonban csak orvosi vizsgálatot követően kaphatnak a betegek – hangsúlyozta a belgyógyász.

Mint mondta, az influenza súlyosabb tünetekkel jár, ilyen a magas láz és a hidegrázás, melyek mellett később a nátha tünetei is megjelennek, mint az orrfolyás és az orrdugulás. – A panaszokat jellemzően vírus váltja ki. Először a tüneteket kell elkezdeni kezelni, de ha felülfertőződés is kialakul, illetve amennyiben a panaszok néhány nap után nem kezdenek el szűnni, mindenképpen menjünk orvoshoz – javasolta Guiás János Zsolt.

– A náthát és az influenzát nem a hideg váltja ki, cseppfertőzéssel terjednek. Fontos szerepe van a megelőzésnek, ugyanis sokat segíthet a gyakori kézmosás és a testi kontaktus kerülése. Aki pedig megbetegszik, ne menjen közösségbe! Sokan betegen is elmennek dolgozni, de ha tehetjük, ilyenkor inkább maradjunk otthon – mutatott rá a belgyógyász.

Elmondta, komolyabb problémát jelent a tüdőgyulladás, ami szintén hasonló tünetekkel, lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, ízületi- és végtagfájdalommal kezdődhet, amihez légszomj is társul. – A tüdőgyulladásos betegek nehezebben veszik a levegőt, fáj a hátuk, és a köpetükön is látható, hogy ez már egy komolyabb megbetegedés, ami akár súlyosabb szövődményekkel is járhat. Az orvosok kockázati csoportokba sorolják a betegeket, hogy lehet-e otthon kezelni vagy kórházi kezelés szükséges – tájékoztatott az orvos.

– A belgyógyászati vonalat tekintve hasonló hatásai vannak a télnek, a hidegben ugyanis beszűkülnek az ereink, és emiatt a szív nagyobb ellenállásba ütközik, tehát nagyobb erővel kell a vért kipumpálnia. Ez egy egészséges szervezetnek nem is okoz gondot, azonban akinek magas a vérnyomása vagy érbeteg, amikor felmegy a vérnyomása, beszűköl az érpálya, ami akár stroke-ot, szívinfarktust vagy egy gyengébb szív esetében szívelégtelenséget is okozhat – fejtette ki Guiás János Zsolt. Hozzátette, ezeket úgy lehet megelőzni, hogy a betegek fokozatosan hozzászoktatják magukat a hideghez, tehát kerülik a hirtelen, nagy hőmérsékletváltozásokat, és fokozatosan terhelik a szívüket.

Guiás János Zsolt kiemelte, az immunrendszer megerősítésében fontos szerepe van a vitaminoknak Fotó: Polgár Tibor

– Gyakran jelentkezik még ebben az időszakban a téli depresszió. Ezekben a hónapokban jellemzően egy kicsit levertnek, fáradékonyabbnak és aluszékonyabbnak érezzük magunkat. Ez abból adódik, hogy télen kevesebb az úgynevezett boldogsághormon, azaz kevesebb endorfin szabadul fel a szervezetünkben. Az endorfin ugyanis a napfény hatására szabadul fel, és ebben az időszakban lényegesen kevesebbet vagyunk a napon. A nappalok is rövidebbek, a sötétben viszont melatonin termelődik, ami álmosságot, depressziós hangulatot hoz ránk, tehát a lehetőségekhez mérten télen is ki kell menni a szabadba, és sétálni, hiszen ezzel elkerülhetjük ezeket a téli depressziós epizódokat – ajánlotta a doktor.

Guiás János Zsolt megjegyezte, télen számos beteg érkezik lázzal, köhögéssel, hőemelkedéssel a pápai Gróf Esterházy Kórház sürgősségi betegellátó osztályára, jellemzően idősebb páciensek, és többeket kezeltek tüdőgyulladásos panaszokkal is az utóbbi időszakban. – A megelőzés szempontjából fontos az influenza elleni védőoltás, főleg azok számára, akik idősebbek, valamilyen krónikus betegségben szenvednek, vagy például a munkájukból adódóan sok időt töltenek közösségben. Két hétbe telik, mire az oltóanyag hatása beáll, tehát még nem vagyunk teljesen elkésve az oltással, azonban az utolsó pillanatban járunk, hiszen a betegségre jellemző tünetek már megjelentek – magyarázta.

– Az influenzaszezon szempontjából a február a legerőteljesebb hónap, ilyenkor van a legtöbb betegünk, és majd csak március környékén cseng le. Az influenza a legyengült szervezetben éri el a legerőteljesebb hatását, és a szövődményei is sok gondot okozhatnak, mivel nagyon könnyen szövődik a tüdőgyulladással. Ez egy legyengült, idős szervezetet nagyon kimeríthet, és akinek nincs megfelelő immunrendszere, bele is halhat. Sajnos a tüdőgyulladásnak még ma is elég nagy a halálozási aránya – tudtuk meg az orvostól.

A belgyógyász hozzáfűzte, elsősorban a hölgyek körében gyakran jelentkezik a téli időszakban felfázás is. – Amikor legyengül az immunrendszer, nagyon könnyen előjönnek a húgyúti fertőzések, melyek fájdalmas, égő érzéssel társuló vizeléssel, és akár véres vizelettel is járhatnak. Ezeket a problémákat általában baktériumok okozzák, és a hölgyek könnyebben felfázhatnak, mint a férfiak. Ilyen esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. A felfázás megelőzhető, ha alaposan felöltözünk, valamint óvatosan, fokozatosan szoktatjuk hozzá szervezetünket az alacsony hőmérséklethez – javasolta Guiás János Zsolt.

Megjegyezte, az immunrendszer megerősítésében fontos szerepe van a vitaminoknak, melyeket télen pótolni kell, hiszen ebben az időszakban alacsonyabb a mindennapi vitaminbevitel, mint nyáron. – Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségeket. Nem a gyógyításon, hanem a megelőzésen van a hangsúly – zárta gondolatait a pápai Gróf Esterházy Kórház belgyógyásza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!