Sport

2017.01.22. 21:55

Fa Nándor már az Egyenlítőhöz közelít

Recife – A Spirit of Hungary fedélzetén Fa Nándor a hetvennyolcadik nap elején az Egyenlítőhöz közelített a Vendée Globe megállás nélküli egyszemélyes Földkerülő vitorlásversenyen.

Ferencz Balázs

Fa Nándor és a Spirit of Hungary az Egyenlítőhöz közeledve túl a táv 85 százalékán a 8. helyen vitorlázott vasárnap délután. Óvatos kalkuláció szerint február első hetében érkezhet Les Sables d'Olonneba, a franciaországi cálba a 63 esztendős fehérvári skipper. A VG élőben, az internet segítségével kötötte össze az Atlanti-óceánon észak felé haladó Fa Nándort, és a csopaki vitorlás barátokat és családtagjait, akik a Balaton jegén is hajóztak.

A brit Alex Thomson is gyorsabb volt támasztó uszonyos hajójával, mint a 2012-es győztes Gabart Fotó: Vendeeglobe.org

Fogalmam sincs, hogy otthon, illetve a VG stúdióban mit hallottak ki belőle, de nekem nagyon felemelő és energiát adó volt. Így a 70. nap után már minden apró morzsányi energia jól jön, és ez egy komoly dózis volt, köszönöm nektek„ – fogalmazott naplójában a magyar hajós.

Milyen furcsa, az ember a Fok megkerülésével úgy érzi, már a nehezén túl van, pedig nem. Kiszabadul a jeges hideg, erős szeles világból ugyan, de a déli Atlanti-óceán nem kényezteti a vitorlázókat. Hosszú, komplikált és nehéz vitorlázás, amíg az ember kellemesebb vizekre ér, mondjuk a passzát zónába. Itt tartok most, és örülök, hogy az elmúlt 12 napon túl vagyok” – írta még Fa Nándor, aki közel jár az Egyenlítőhöz, és a passzátszeles zónához.

Le Cléac'h több mint három nappal javította meg a rekordot Fotó: Meltyxtreme.fr

A Vendée Globe győztese, Armel Le Cléac'h és az ezüst-érmes Alex Thomson már pihen, míg a harmadik helyre érkező Jeremie Beyou is alaposan megküzd a szembeszéllel. A végső győztes francia a november 6-ai rajt óta 24 499,5 tengeri mérföldet tett meg (45365,7 km) átlagban 13,77 csomós (25,5 km/óra) sebességgel vitorlázva. 3 nap, 22 óra, 41 perccel javította meg a négy évvel ezelőtti győztes Francois Gabart időrekordját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!