Gazdaság

2017.01.22. 15:40

Házeladás: a Vezér utcák a legmenőbb

Székesfehérvár – Elhelyezkedés, elhelyezkedés és megint csak elhelyezkedés – az ingatlanos szlogen szerint e „három” legfontosabb tényező szerint eladhatóak manapság a családi házak.

Kocsis Noémi

Négy fontos életesemény mozgatja a honi ingatlanpiacot: a házasodás, a születés, a válás és a halálozás. Vagyis nagyobb ingatlan kell, ha összeköltözik egy pár, ha gyermek érkezik, majd (több) kisebb, ha válásra kerül sor és a legtöbbször eladásra kerül sor, ha az egykori háztulajdonos elhalálozik.

Ugyanilyen négyes beosztást találunk a város földrajzát tekintve is: a belváros elhanyagolható szerepén túl leginkább a Feketehegyen, az Öreghegyen, a Maroshegyen és az Őrhalmi szőlőkben találni ma a legtöbb eladó családi házat.

– Míg 10-15 éve el lehetett adni egy családi házat 3-4 hónap alatt, ma legkevesebb fél év kell ehhez – mondja Viktor Ferenc ingatlanszakértő. – Ma jellemezően mindenki az Öreghegyen és a Vezér utcákban szeretne vásárolni. Előbbi gyakorlatilag 30 éve státusszimbólum a városban, de senki sem tudja megmondani, itt miért kerül 20 millióba egy telek, míg a Maroshegyen 8-10 millióért is kapható.

Székesfehérváron egy alacsony, vagy esetleg közepes minőségű, nem új családi házat 20-25 millió forintért lehet kapni átlagosan (100 négyzetméteres területre vetítve). Erre valószínűleg költenie kell az új tulajnak. A helyi piac veszélyforrásának a több szintes, valamikor a gyerekeknek, többgenerációs lakhatási céllal épített, de gyakorlatilag kifűthetetlen családi házakat tartja a szakma.

Az ingatlanosok között csak „energiatemetőnek" titulált háztípus hátránya még, hogy eladáskor a tulajdonosok négyzetméterre árulnák, s nem szeretnének engedni az így kialakuló 40-50 milliós árból. Sokan az eladás elhalasztásával kötnek kompromisszumot, s maradnak az „energiatemetőben". Az ennél is drágább, luxusházakat Fehérváron különösen nehéz értékesíteni, aki ilyenre vágyik, Budapest körül vásárol.

Egy 100 négyzetméteres, alacsonyabb színvonalú családi ház a városban úgy 17 millióból már megépíthető, ehhez jön természetesen a telekár – kalkulál szakértőnk. Középkategóriás, jobb gépészettel és burkolatokkal felszerelt ingatlan kb. 24 milliórt készülhet, az évek során sokat megtakarító rendszerekkel épített ház pedig „alsó hangon" 27 millióért.

A piacon jelenleg az első kategóriából kikerülő, ún. sátortetős típusú házból van túlkínálat, a Maroshegyen ezek 18-20, a Feketehegyen 20-21, az Öreghegyen 20-25 millió forintba kerülnek. Családi ház vételekor, építésekor 10-20 évre kell előre gondolkodni, a drágább ennyi idő alatt behozza az árát, a jobb minőségű anyagok felhasználása révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!