Gazdaság

2017.01.24. 18:25

A fagy megtizedeli a kártevőket - Ismét számíthatunk vándorpoloska- és harlekininvázióra?

Nem reménykedhetünk, hogy a kártevők és a kórokozók áldozatul esnek az idei kemény télnek, ha a mínuszok meg is tizedelik őket, annyi túlélő marad, amely elegendő ahhoz, hogy nyáron ismét felszaporodjon az állományuk.

Dávid Erzsébet

- Nyáron és ősszel tudjuk majd biztosan megállapítani, milyen pusztítást végzett a hideg egyebek között a tavaly sok bosszúságot és kárt okozott vándorpoloskák és harlekin katicák között. Mivel mindkét faj nagyon ellenálló az időjárás viszontagságaival, a mínuszokkal szemben, s jól tűri a kemény hideget is, ezért könnyen előfordulhat, hogy populációik kisebb veszteséggel kerülnek csak ki a télből. Ha pedig a nyári időjárás kedvező lesz a számukra, ősszel ismét mérgelődhetünk a kártételük, s inváziójuk miatt - mondja Voigt Erzsébet Viktória, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója.

A szakember a kártevők magas fokú túlélési képességének példájaként említette a nálunk az 1920-as években megjelent eperpajzstetűt, amely kimondottan melegkedvelő faj. Ennek ellenére túlélt jó néhány kemény telet. Volt, amikor kora tavasszal még úgy tűnt, hogy állományának nagy része elpusztult, de nyáron ismét megjelent a fákon.

A téli etetést meghálálják a madarak a rovarkártevők pusztításával. Érdemes tehát odafigyelni rájuk ezekben a hideg napokban
Fotó: Borbély Béla

Azt, hogy egy-egy területen milyen rovarkártevők szaporodtak el, s ellenük mikor és miként lehet védekezni, jó információval szolgálnak a kedvező áron beszerezhető rovarcsapdák, amelyeket célszerű már kora tavasszal kihelyezni a gyümölcsökben, kertekben.

A kártevők és kórokozók elszaporodása nem csak a klímaváltozás, a megváltozott időjárási körülmények miatt következett be, nagy szerepet játszik benne a gyümölcsfák és dísznövények magánimportja is.

Sokan vásárolnak ugyanis külföldön növényeket, azok egészségi állapotát feltüntető útlevél , azaz olyan - egyébként kötelező - dokumentum nélkül, amelyből megállapítható lenne, hogy a hazahozni kívánt dísznövény, vagy csemetefa nem szenved-e valamilyen fertőzésben, betegségben.

S mivel a határokon akadálytalanul át lehet hozni a növényeket, velük együtt be lehet hurcolni a fertőzést, a növényben megbúvó kártevőt és kórokozót is. De nemcsak külföldről behozott egyedekkel lehet megfertőzni az egészséges növényállományokat, hanem egyebek között az út menti diófákról lehullott és felszedett terméssel is. A gondozás nélkül termő fákról lehullott diót ugyanis gyakran nagyobb távolságra is utaztatják, s csak otthon veszik észre, hogy beteg, fertőzött, férges diók kerültek a kosárba. S ha azt, ahelyett, hogy elégetnék, kidobják, a fertőzött szemekkel megbetegíthetik az ottani, még egészséges fákat is. A kártevők és kórokozó elleni védekezésben ezért nagyon fontos, s egyre nagyobb szerepe van az emberi felelősségnek, az odafigyelésnek - hangsúlyozta Voigt Erzsébet Viktória.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!