Gazdaság

2017.01.26. 19:30

Halnyugalom a jég alatt

Rétimajor - Rég teleltek a mostanihoz hasonlóan optimális körülmények között a halak.

Dávid Erzsébet

Miután nem borítja hó a befagyott tavakat, vízfolyásokat, az áttetsző jégpáncél alatt zavartalanul termelődik az életük fenntartásához szükséges oxigén, s külső stresszhatás sem éri őket.

- A jégen átszűrődő fény elegendő ahhoz, hogy a zöld algák megtermeljék azt az oxigén mennyiséget, amennyire az elvermelt, életfunkcióikat, anyagcseréjüket minimálisra csökkentett, takaréklángra kapcsolt pikkelyeseknek szükségük van. A vastag jégpáncél védőburok számukra, megóvja őket a zsákmányra vadászó kormoránoktól és a viharos szelektől. A tartós, kemény hideg ellenére a víz hőmérséklete is megfelelő, a mederfenéken ugyanis, ahol összebandázva pihennek, a felső rétegnél melegebb van, 4 fokos a víz hőfoka - magyarázza Lévai Ferenc.

A halászati szaktekintély szerint ez a nyugodt telelés sokat jelent az állomány kondíciója, egészsége, s ennél fogva a halgazdálkodás szempontjából.

Halország jég alatt - pihen a halászok csónakja, a halastavaknál lékhorgászattal sem zavarják meg az elvermelt halak nyugalmát
Fotó: Fent Győző

Stressz hatására ugyanis több energiát használnának el a telelő halak, gyorsabban fogyna a felhalmozott tartalék zsírkészletük, csökkenne az ellenálló képességük, s legyengülnének. Az optimális körülmények azonban hozzájárulnak ahhoz, hogy egészséges, jó minőségű legyen tavasszal is az állomány. Lévai szerint probléma akkor adódna, ha a tél hátralevő részében tartósan vastag hótakaró borítaná be a halastavak jégpáncélját. Annak következményeként ugyanis beszüntetnék az algák az oxigéntermelést, káros gázok szabadulnának fel, s szükségessé válna, hogy a halpusztulás megakadályozására a jégbe vágott ablakokon keresztül friss oxigént juttassanak a vízbe.

Azt, hogy baj van , a tapasztalt szakembereknek azonnal jelzi, hogy a kivágott lékhez tömegével tódulnak oda a vízben élő rovarok, békák, apróbb élőlények.

Bár a tógazdaságban nem zavarják meg lékhalászattal, horgászattal a befagyott tavak mélyén elvermelt halbandákat, a természetes vizek egy részén nem tiltják a lékhorgászatot.

Azoknak, akik nem tudnak tavaszig várni a halfogással, nem árt megfogadni Lévai Ferenc néhány, akár életet is mentő tanácsát.

A szakember szerint a legfontosabb annak tudomásul vétele, hogy a befagyott tavon való horgászat nem magányos sport. Már a kiszemelt helyet is egymástól némi távolságot tartva, legalább ketten közelítsék meg, s mindenkinél legyen mentésre alkalmas kötél-
darab, hosszabb ág vagy rúd. Ha pedig megesik a baj, beszakad valaki alatt a jég, társa vagy társaik azonnal hívjanak segítséget is a mentéshez.

Azt pedig talán említeni sem kell, hogy a baleset és életveszély megakadályozására a kivágott léket jól látható módon körbe kell keríteni - figyelmeztet Lévai Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!