Életmód

2017.01.27. 12:38

Mire figyeljünk, ha gyermekünket uszodába vagy termálfürdőbe visszük?

Pápa – A biztonsági felszerelésen, szabályokon túl bizonyos higiénés óvintézkedéseket is érdemes betartaniuk a kisgyermekes szülőknek, ha a pancsolás után meg akarják úszni az orvosi vizsgálatot.

Laskovics Márió

A téli hidegben sok kisgyermekes család választja az uszodát, a termálfürdőt, ha egy kicsit kikapcsolódni, feltöltődni szeretnének. Természeten a szülő csakis annyira engedheti el magát, hogy gyermeke annak még véletlenül se lássa kárát. Lőrincz Matild nyugalmazott gyermekorvossal jártuk körbe a témát, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek a kicsikre a fürdőkben, mire kell figyelniük a szülőknek a vizes környezetben.

- A legfontosabb a biztonság, a kicsi gyermek akár fél méteres vízben is megfulladhat. Ha meg akarja előzni a balesetet, a szülő folyamatosan szemmel kell, hogy tartsa gyermekét. Az úszni nem tudó gyereket felügyelet nélkül nem szabad vízbe engedni, de még a medence közelébe se. A megfelelő felszerelés – a karúszó, a mentőmellény, az úszógumi – jó szolgálatot tehet, de a felnőtt felügyelete nélkül nem ad teljes biztonságot – kezdte beszélgetésünket a gyermekorvos.

Lőrincz Matild Fotó: Laskovics Márió

Mint mondta, a termálfürdőkben található vízi csúszdák külön óvintézkedéseket kívánnak meg. Már az elején ki kell választani az életkornak megfelelő nagyságú csúszdát, ebben ki lehet kérni a felügyelő személyzet véleményét is. A felkapaszkodásnál vigyázni kell az esetleges megcsúszás vagy megszédülés okozta leesés veszélyére, a vízbe csusszanásnál pedig az érkező gyermek biztonságára. Ne ütközhessen másik gyermekkel vagy tárggyal, és hamar bukjon elő a felszínre, ne szippantson vizet a légutaiba. Arra is meg kell tanítani a gyereket, hogyha véletlenül nem találja a szülőt, akkor a személyzethez forduljon segítségért, ne pánikoljon be, ne akarjon visszamászni a csúszda lecsúszóján, hanem a szabályos feljárón jusson vissza annak tetejére.

- A vízbe ugrálásnál először tájékozódni kell a víz mélységéről. A fejesugrás általában tilos az átlagos úszó- és termálmedencéknél. Ha a gyerek először vagy másodszor van vízközelben, akkor fokozatosan, szelíden kell hozzászoktatni a vízhez. Hiba az, hogyha beledobjuk a gyereket „majd kiúszik valahogy" hátsó gondolattal.

A csobbanás nem biztos, hogy tetszik neki. Ha nem készül rá, hogy alámerül, akkor vizet szippanthat be orrába, szájába, ami bekerülhet a légutakba, köhögési reflexet, majd hörgőgörcsöt okozva. Nagyon kellemetlen élménye lehet így a gyermeknek. Csemeténk úszásoktatását bízzuk szakemberre, ám a szülő pozitív hozzáállása rendkívül fontos az úszás megszerettetésében. Biztatni és dicsérni kell a gyermeket, bármilyen pici sikerélményt is szerzett.

Megfigyelt és bizonyított tény, hogy az úszás nagyon komplex sport: minden testrészt, köztük az agyat is, épp a koordináció fontossága miatt, fejleszti anélkül, hogy terhelné az ízületeket és az izmokat – avatott be minket az úszás és annak megtanításának jelentőségébe Lőrincz Matild, majd rátért a higiénés előírásokra.

Általános szabály, hogy a medencébe, pancsolóba való belépés előtt le kell zuhanyozni, és lábat is kell mosni. Ha sérülés van a gyermeken, vízálló sebtapaszt használjunk. Ha mégis leázna, újabb helyi fertőtlenítés után ismét vízálló kötést kell rátenni, amit azért is tanácsos magunkkal vinni, mert horzsolást, felületi sérülést a fürdőben is szerezhetnek a lurkók. Füldugulás esetén billentsük oldalra a fejet, közben tartsuk a kezünkkel és ugráljunk fél lábon.

Tudni kell, hogy a fültisztító pálcika használata betunkolhatja a hallójárat belsejébe a fülzsírt, a vizet. A hallójárat belső hámrétege felázik, a védekezőképessége csökken, így könnyen megtapadnak rajta a baktériumok és gombák. Ez pedig az uszodabetegségnek is nevezett, fájdalmas külsőfül-gyulladáshoz vezethet, amivel már érdemes fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni. Megelőzésként a fürdőzés előtt cseppenthet a szülő pár csepp testhőmérsékletű, patikában beszerezhető paraffinolajat a hallójáratba, ahol az szétterülve víztaszító hatással bír, védi a hámréteget a felázástól.

A füldugó is hasznos lehet a gyulladás megelőzésére, de mérete legyen egyedi, életkornak és alkatnak megfelelő - ajánlotta a szakember.

- Ha kórokozó kerül a szembe, a kötőhártyára, gyulladást okoz. Ha vírusos okozza, akkor a gyermek szemén már másnap fájdalom, égő érzés jelentkezik. Ha baktériumos a fertőzés, akkor gennyes váladékozással is jár a kötőhártya-gyulladás. Ekkor orvosi vizsgálat szükséges, és általában a helyi szemcseppes kezelés eredményes. Ha vizet nyelt a gyermek, és a vízzel vírusos vagy baktériumos kórokozók jutnak az emésztőrendszerbe, panaszok jelentkezhetnek: hányás, hasi görcsök, hasmenés, esetenként láz is felléphet.

Ilyenkor fontos a gondos folyadékpótlás, kis, hideg adagokat gyakran adni. Javasolt a pihentetés, esetleg lázcsillapítás, és probiotikum alkalmazása a kórokozók szaporodásának visszaszorításáért. Komolyabb problémával orvoshoz kell fordulni. A vízben előforduló kórokozók húgyúti fertőzést is okoznak, ami lányoknál gyakrabban fordul elő a rövidebb és tágabb húgycső miatt. A fürdés után egy-két nappal arra panaszkodnak a kicsik, hogy csíp a pisi, sírnak pisiléskor, vagy azt veszi észre a szülő, hogy nem akarnak vagy mernek vizelni. Néha a külső nemi szerveken, a húgycsőnyílás körül gyulladás látható.

Ezt a panaszt komolyan kell venni, mert kezeletlen esetekben akár vesemedence-gyulladás is kialakulhat – folytatta a kórokozók által kiváltott megbetegedésekkel.

A doktornő a gombás fertőzések veszélyeire is felhívta a figyelmet. A meleg, nedves testfelületek a gombák kedvelt területei. Könnyen szembesülhetünk vele, hogy lábujjaink között fájdalmas, vörös, viszkető, nedvező területek jelennek meg, a hajlatok vörösek, viszketnek. Megelőzhető, ha a fürdő, majd az alapos szappanos zuhanyzás után a gyermekek lábát, hajlatait szárazra töröljük. A papucsot is szárítsuk meg, olykor fertőtleníthetjük is, illetve a nedves fürdőruhát váltsuk szárazra, ha már nem fürdik a gyermek. Nagyobb lányoknál a hüvely gombásodására is lehet számítani.

Ilyenkor fehéres folyás jelentkezik, égő, viszkető érzés teszi kellemetlenné a helyzetet, mindenképp orvoshoz kell fordulni. A bőrön különböző uszodai szemölcsök, kis göbcsék jelentkezhetnek az uszodát rendszeresen használó gyermekeknél. Ekkor vírusok telepednek meg a felázott bőrön, leggyakrabban a talpon. A dudorok közepén pici fekete pontok láthatóak, ritkán ezek viszketnek, s ha begyulladnak, fájnak is.

Rendkívül fertőzőek, főleg érintéssel és vakarással. Ajánlatos az orvossal a legoptimálisabb kezelési lehetőségüket kiválasztani. Mivel a gyermekek immunrendszere még éretlen, ezért tudnak főként rajtuk terjedni a szemölcsöket okozó vírusok - osztotta meg velünk hasznos egészségügyi tanácsait a már nem praktizáló háziorvos.

Jogos kérdésünkre, hogy lehet az, hogy ennyire kockázatos a fürdőzés, elárulta, hogy a nem kellően tiszta testű emberek viszik be a kórokozókat a vízbe, és sajnos a gyerekek, de még a felnőttek is előszeretettel vizelnek bele a vízbe. A gyermekek egy része még nem szobatiszta, s rájuk nem minden esetben adnak úszópelenkát.

A vizsgálatok szerint minden ötödik felnőtt is rendszeresen belevizel a fürdővízbe. Bár a jobb helyeken folyamatos a fürdővíz forgatórendszerű tisztítása, ennek ellenére a kórokozók mégis terjedni tudnak, mégpedig azért, mert a termál- és gyógyvizek meleg hőmérséklete kiváló környezetet biztosít a kórokozók szaporodásához. Ezért gyakoribbak a leírt megbetegedések a meleg vizű medencék használata után.

A megelőzéshez nagyon fontos a higiénés szabályok betartása és betartatása. Kötelező a termálvizek használata után vizelni, alaposan, szappannal tusolni, szárazra törölközni. Az érzékenyebb, szárazabb bőrtípusoknál testápoló használata is ajánlott. Természetesen a megfelelő folyadékpótlásról is mindvégig gondoskodni kell tiszta ivóvíz fogyasztásával – zárta beszélgetésünket a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!