Gazdaság

2017.01.27. 20:50

A gálán derül majd ki, kié a legjobb zengő

Székesfehérvár, Fehérvárcsurgó - Szép hagyomány már az Öreghegyi Noé-hegyi Szent István Borrendnél, hogy megválasztják az év zászlósborát. A nyertes kilétét azonban titokban tartják a februári díjátadó gáláig.

Házi Péter

Az Év zászlósbora címet csak az erre a vidékre régen jellemző zengő fajtájú szőlőből készült bor kaphatja meg. Idén Koller György, Pásztor István, Hegedűs György és Csóbor Balázs hozott a versenyre kiváló zengőket, de hogy ezek közül melyik érdemelte ki az Év zászlósbora 2017 címet, majd csak a borrend február 11-ei díjátadó gáláján tudhatja meg a közvélemény. Az Öreghegyen megrendezett mustrán döntöttek az Év kísérő zászlósbora cím nyerteséről is, ezen a válogatáson olaszrizlinget, generosát, zenitet kóstolhatott a zsűri, amely titkos szavazással döntött mindkét elismerés kérdésében.

A Noé-hegyi Szent István Borrend tagjai titkos szavazáson választották ki a rend zászlósborát, amely egy kiváló zengő lett
Fotó: Borrend

A rendezvényen egyébként Renner László borrendi főborász felidézte a vicevessző-vágás hagyományát is: a fa-bél arány jó, a rügyek eddig nem károsodtak! Ha nem lesz mínusz 20 fok alatti fagy, akkor jó termés várható.

Fehérvárcsurgón is górcső alá vették a már alakuló borokat
Fotó: Rajki Péter

Fehérvárcsurgón ugyancsak összegyűltek a napokban a borosgazdák, hogy először értékeljék a 2016-os évjárat borait. Az évjárat nehézségei, a tavaszi fagyok és a jégeső miatt csak 18 bor került az asztalra. A mustra szakmai vezetését idősebb és ifjabb Sáfrán András, Eisenberger Zsolt, valamint a csókakői és móri borkirálynők, Szatzger Cecília és Grósz Marcella látták el. A kóstolt borok minősége az évjárat nehézségei ellenére is jónak mondható, néhány esetben kellett csupán felhívni a gazdák figyelmét a megfelelő tisztaságú edény használatára, valamint a kénezési feladatok fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!