Életmód

2017.01.28. 13:29

A drog nem megoldás

Devecser - Hiányzik a biztos értékrend, amely minden élethelyzetben utat mutatna, ezért az üresség és stresszt oldását a fiatalok gyakran az alkoholban és a drogban keresik - mondta Nagy Zoltán addiktológiai konziltáns a kábítószer-prevenciós szakmai napon.

Tisler Anna

Szabad tisztán, józanul élni címmel szervezett összejövetelt a Devecseri Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat, valamint a Közép-Dunántúli Addiktológiai Egyesület. A szakmai nap a hat programból álló sorozat első rendezvénye volt.

Az előadásokban a szakemberek megfogalmazták, hogy a kedvezőtlen családi háttér, a rossz szülő-gyermek kapcsolat, a szenvedélybeteg szülő megsokszorozza annak az esélyét, hogy a fiatal alkohol- vagy drogfogasztóvá válik. A legveszélyesebbek a legolcsóbb drogok, amelyek az alacsony áruk miatt a legszegényebbek, a társadalom perifériáján élők számára is elérhetők, és azt, hogy mit tartalmaz, csak a készítője tudja. Ha egy ilyen beteg kórházba kerül, kezelni sem egyszerű, mivel az orvos nem tudja, milyen anyag került a szervezetébe.

Lovizer Dániel addiktológiai konzultáns elmondta, hogy a szenvedélybeteg szülők gyermekének hatszor nagyobb az esélye arra, hogy maga is beteggé válik. Az ilyen családban élő fiatal helyzete nagyon nehéz, ugyanis kialakul nála az önvád, magát hibáztatja a szülő állapotáért, gyakran már az iskolában is arra gondol, hogy mi várja otthon.

A fiatal kortárskapcsolatai is sérülnek, nem akar senkit meghívni magához, mert nem akarja, hogy bárki lássa az otthoni körülményeket, ezért inkább nem barátkozik, saját életét és szükségleteit háttérbe szorítva felelősséget vállal a szüleiért. Megnő a veszélye annak, hogy a szorongást, a stresszt alkohollal vagy kábítószerrel oldja.

Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns előadásában elmondta, hogy egy felmérés szerint a 16 évesek negyede fogyasztott már alkoholt vagy drogot. A szakember kifejtette, hogy bizonyos társaságokban az a menő, aki legtöbbet iszik, aki egy buliban el tud fogyasztani több doboz energiaitalt és nagyobb mennyiségű alkoholt. A következményekkel nem számolnak, pedig minden ilyen alkalommal pusztulnak az agysejtek, károsodik a szervezet. A fiatalkori szenvedélybetegség egész életre kihat, károsan befolyásolja a teljesítményt és az egész személyiséget.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a magányos ember tartozni akar valahova, a kábítószer és az alkohol könnyű kapcsolódási forma, hiszen nem kellenek közös élmények, azonos érdeklődési kör, elég, ha drogfogyasztóvá válik, és már be is fogadták. Az addiktológiai konzultás úgy látja, hogy a világban jelen levő értékválság miatt nincs egy biztos értékrend az emberek életében, amely minden élethelyzetben utat mutat. Ma a túlfogyasztás, a magamutogatás férkőzött az évszázados értékek helyére, a valóság helyett egy virtuális térben élünk. A fiatalok körében végzett felmérés szerint vannak olyan középiskolások, akik napi 24 órában lógnak a közösségi oldalakon. Él bennük egy olyan félelem, hogy ha nem elérhetőek, lemaradnak valamiről.

Társaságban is gyakran tapasztalható, hogy az egy asztalnál ülők nem egymással beszélgetnek, hanem a telefonjukon üzeneteket írogatnak. Az üresség, a túlzott megfelelni akarás, a folyamatos bizonyítási kényszer okozta stresszt oldani kell, amire jó az alkohol és a drog. A stabil értékrenddel és reális önértékeléssel rendelkező ember tudatmódosító szerek nélkül is jól érzi magát.

A szakmai napon az addiktológiai konzultánsokon kívül szakértők, pedagógiai szakpszichológus és a rendőrőrs munkatársa is beszámolt a tapasztalatairól. A június végéig tartó programsorozatban prevenciós és önsegítő csoportfoglalkozást tartanak diákoknak, kérdőíves felmérést végeznek, majd interaktív zenés programot hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!