Hírek

2017.01.30. 20:25

A NAV mindenkinél kopogtat !

Székesfehérvár - Ha az ember az adóhivataltól levelet kap, a legtöbb esetben felszökik a pulzusa vagy kiveri a víz. Most azonban olyan levél érkezett, érkezik mindannyiunk címére a napokban a NAV-tól, ami miatt nem kell, hogy főjön a fejünk.

Zsigó Ferenc

Számunkra fontos, hogy Ön minden eddiginél könnyebben intézhesse adóügyeit! Ez a nyitómondata annak a levélnek, aminek tartalmáról - és a január 31-ével kezdődő adószezon időszerű kérdéseiről beszélgettünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának három szakemberével, Budai András főosztályvezetővel, Kovács Zsuzsa bevallási osztályvezetővel és Mártonné Beke Éva sajtóreferenssel.

Az elsőként kiemelendő legfontosabb újdonság, hogy ha kérjük, ha nem, az adóhivatal elkészíti mindenkinek az szja-bevallási tervezetét. Pontosabban minden magánszemélynek, aki nem egyéni vállalkozó, őstermelő, vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély. Nekik ugyanis maguknak kell elkészíteniük és benyújtaniuk a 16SZJA jelű bevallást a NAV-hoz.

Fontos kiemelni - hívják fel a figyelmet a szakemberek -, hogy január 31-éig, ettől függetlenül mindenkinek meg kell kapnia a tavaly szerzett jövedelmeiről a munkáltatói igazolásokat, és ha valahonnan nem jön meg időre a dokumentum, jelezzük ezt az adott munkáltatónál, és ha ez sem vezet eredményre, tájékoztassuk a NAV-ot a mulasztásról. A jövedelmeinkről szóló és az adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolások - lakástakarék, nyugdíj-, illetve egészségpénztár, stb. - birtokában mi magunk is elkészíthetjük a bevallást, nem szükséges megvárni a NAV tervezetét. Amit egyébként március 15. után már megtalálunk az ügyfélkapun keresztül, ha korábban regisztráltunk, és rendelkezünk ügyfélkapus hozzáféréssel. Ha nincs ilyenünk, kérésre papíron kapjuk meg a NAV által készített szja-bevallás tervezetét. Ha egyetértünk a hivatali tervezettel, semmi teendőnk nincs, május 22-ével, a bevallási határidő napjával ez a tervezet válik hivatalos bevallássá. Ha pedig akár interneten keresztül (ügyfélkapus hozzáfáréssel), akár papíron felülírjuk a hivatali tervezetet, értelemszerűen az lesz az érvényes.

A szakemberek mindenkinek ajánlják az ügyfélkapus regisztrációt, hiszen elektronikus úton minden ügyintézés könnyebb, gyorsabb Fotó: Koppán Viktor

Mi van akkor, ha tavaly év elején még kaptunk fizetést egy cégtől, ami aztán év közben csődbe ment, felszámolták, eladták, eltűnt...? A kérdés életszerű, hiszen évente ezrével alakulnak és szűnnek meg cégek. A szakemberek szerint mindegyikünk adóazonosítójához összevezethetők a legálisan kapott jövedelmek és kedvezmények, vagyis az esetek többségében a hivatali bevallási tervezet a valós helyzetet ábrázolja. Természetesen csak az adóköteles jövedelmeket kell bevallani és csak ezek után kell adót fizetni, tehát aki az öregségi nyugdíján felül - ami adómentes - nem rendelkezik más jövedelemmel, annak továbbra se kell készítenie bevallást. Szóba került az a szintén életszerű eset, ha valakinek év közben gyermeke fogant, és év végén született, vagy majd csak az idén születik meg, s amely gyermek kapcsán év közben nem nyilatkozott a kedvezmény érvényesítéséről. Ilyen esetben a visszamenőleges érvényesítésre a mostani bevalláskor van mód.

A szakemberek mindenkinek ajánlják az ügyfélkapus regisztrációt, hiszen elektronikus úton minden ügyintézés könnyebb, gyorsabb.

SZERINTEM

Az elmúlt években mindig az önadózást választottam, pedig egyszerűbb lett volna a munkáltatót megbízni, mert nem volt máshonnan származó jövedelmem. Mégis, valahogy úgy éreztem, nekem kell ezt megoldani, még akkor is, ha a kitöltési útmutató még egy könyvelőnek is kínai volt.

Aztán jött a kérészéletű söralátét, most meg már az se: megcsinálja a NAV! Nem is tudom miért, de a kádári paternalizmus jut az eszembe. Én idén is megcsinálom az adóbevallásomat, és felülírom a hivatalét. Szabadságvágyból!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!