Gazdaság

2017.01.31. 13:16

A személyi kölcsön tulajdonképpen a fogyasztási hitelek egy fajtája (x)

Talán kevesen tudják, hogy a fogyasztási hitelek közé sorolható a személyi kölcsön, a folyószámlahitel, a hitelkártya, az áruhitel és a gépjárműhitel is.

Hogy mi mire használható, mint például a személyi kölcsön, azzal talán még kevesebben vannak tisztában

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint, amely minden bankra nézve irányadó kell, hogy legyen, a következő információkat lehet megtalálni. Az áruhitel teljes mértékben szabadon felhasználható. A bankok esetenként célhoz kötik és ezt a szerződésben is feltüntetik. 100 000 és 4 000 000 Ft közötti összeghatárban lehet igényelni, 12-72 havi törlesztéssel. A THM a jegybanki alapkamat + 24 %. A jövedelem igazolás mellett kezes illetve adóstárs a legtöbb esetben kötelező. Nagyon oda kell figyelni, hogy a jövedelmi feltételek meglegyenek, hiszen csak akkor kaphatunk hitelt, ha erre a megfelelő havi fedezetünk megvan.

A személyi kölcsön mellett a következő legelterjedtebb az áruhitel. Ezt tartós fogyasztási cikkek megvásárlására lehet fordítani. 20 000 forinttól egészen 2 millió forintig lehet igényelni a bankfiókokban. Általában 6-36 hó, de némely esetben akár 60 hónapra is adják a bankok. Itt már kicsit húzósabb a THM, hiszen jegybanki alapkamat + 39%. Általában az áruházakban intézhetjük az ilyen típusú hitelt éppen akkor, amikor a fogyasztási cikket megvásároljuk. Ebből a hitelkonstrukcióból a legtöbbet karácsony környékén értékesítik a bankok.

A folyószámla hitel – ugyanúgy, mint a személyi kölcsön szabadon felhasználható. 200 000 – 1 000 000 forintig igényelhetjük a jegybanki alapkamat + 39%-os THM-mel. Minden esetben a számlavezető bank az, aki ezt a kölcsönt nyújthatja nekünk. Fontos, hogy a számlánkra rendszeresen jövedelem érkezzen, viszont a kamaton felül akár plusz költségek is lehetnek. Erre érdemes rákérdezni.

Az utolsó termék a hitelkártya a személyi kölcsön mellett. Ez megint szabadon felhasználható, de általában árucikkek megvásárlására. 50 000 – 1 000 000 forintig lehet igényelni és általában a kártya érvényességével megegyező futamidőre. Jegybanki alapkamat + 39% a THM mutató. Itt elég, ha a jövedelem a számlára érkezik, ez egyben a fedezet is. nagyon figyeljünk oda, hogy készpénzt csak a legvégső esetben vegyünk fel a hitelkártyával, különben súlyos összegeket fizethetünk vissza a banknak.

A nem várt eseményekre érdemes mindegyik konstrukció mellé hitelfedezeti életbiztosítást kötni, így elkerülhetjük a fizetésképtelenséget. Az áruhitelekkel kapcsolatban még érdemes megemlítenünk, hogy a hitellel megvásárolt termék a futamidő végére biztosan többe fog kerülni, mintha készpénzzel azonnal megvásárolnánk. Sok esetben az akciósnak meghirdetett termék, amely természetesen csak az áruhitel igénybevétele esetén akciós, a futamidő végére mégsem lesz olyan akciós. Lehet, hogy két utcányival odébb egy másik üzletben eleve alacsonyabb áron kapjuk meg, és nem kell az áruhitelt sem felvennünk.

Legyünk mindig résen és folyamatosan figyeljük a reklámokat, szórólapokat. Beszélgessünk az ismerősökkel, akik esetleg már egy két pénzintézeti termék vagy konkrét konstrukció esetén, sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik mint mi magunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!