Hírek

2017.02.01. 20:35

Szent István Király Múzeum: hiányosságokat tárt fel az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék megvizsgálta a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gazdálkodását a 2011-2014 közötti időszakban, és több hiányosságot is feltárt.

- Az ÁSZ megállapította, hogy a múzeumnál kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható, ellenőrizhető közpénzfelhasználást. A múzeum pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A múzeum alaptevékenységének része a kulturális javak szabályszerű nyilvántartása. Erről nem gondoskodtak, emiatt a kulturális javak állományvédelme és vagyonbiztonsága a kölcsönzéseknél nem volt biztosított. Az ÁSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében kitér arra is, hogy a Szent István Király Múzeum irányítását 2011. december 31-ig a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése, majd 2012. december 31-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium látta el, 2013. január 1-jétől pedig Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése gyakorolja.

A középirányítási feladatok 2012-ben a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központra hárultak. A Múzeum pénzügyi, gazdálkodási feladatait 2011-ben a Fejér Megyei Önkormányzat Intézményei Integrált Gazdálkodó Szervezete, 2012-ben a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ végezte, míg 2013-ban és 2014-ben a Székesfehérvári Intézményi Központ látta el.

A múzeum teljesített bevétele 2014-ben 747,7 millió forint, teljesített kiadása pedig 645,9 millió forint volt. A jelentés szerint az irányító szervek nem szabályszerűen gyakorolták a feladataikat.

Az ÁSZ jelentés egyebek között megállapítja: múzeumnak nem volt jóváhagyott szervezeti és működési szabályzata. Az adatszolgáltatással, adatgazdálkodással és vagyongazdálkodással kapcsolatos feladatok munkafolyamatait sem foglalták írásba. Az ÁSZ feltárta: a múzeum pénzügyi- és vagyongazdálkodása nem volt szabályos.

Az ügyben megkerestük a Szent István Király Múzeum igazgatóját. Kulcsár Mihály ezt írta: „A vizsgálat tárgyát képező időszakban nem álltam az intézmény élén, ennek okán érdemi tájékoztatást sem tudok adni”. A jelenlegi fenntartó, Székesfehérvár önkormányzata pedig megkeresésünkre így válaszolt:

„Az ÁSZ-jelentésből is világosan kiderül, hogy szükséges volt a Szent István Király Múzeum tavalyi átalakítása. A korábbi fenntartóktól örökölt - nem egy esetben évtizedes - problémák megoldása folyamatban van, a jelentésben hiányolt szabályzatok és intézkedések többségét a vizsgált időszakot követően pótolták. A jelenlegi fenntartó teljes bizalmát élvező Kulcsár Mihály igazgató vezetésével továbbra is fegyelmezett gazdálkodással és színvonalas szakmai programmal működik az intézmény. Reméljük, hogy idén még a tavalyinál is többen keresik fel a múzeum kiállítótereit, ezt segítve a fenntartó a költségvetésében 100-150 millió forinttal több forrást biztosít színvonalas kiállítások megvalósításához és 7 új státusszal a szakmai munka színvonalának emelésére is lehetőséget ad.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!