Életmód

2017.02.01. 15:55

Téli csodaszer fogyáshoz, cukorbetegség ellen

Télen hajlamosak vagyunk elsősorban a gyümölcsökre koncentrálni, így a banánra, narancsra vagy kivire. Pedig a zöldségek közül a savanyú káposzta is egy igazán értékes, ráadásul hazai áru.

Szanyi-Nagy Judit

A káposzta nyersen és savanyú verzióban is fogyasztható. Mindkettőnek megvan a maga előnye, de számos olyan érv van, amely alapján az utóbbi tűnik hasznosabbnak a szervezet számára. A savanyú káposzta K-vitaminban gazdag, segíti a sebgyógyulást és javítja a véralvadást, emellett C-vitamin-tartalma is magasabb a friss káposztáénál. Erjedése során sok olyan anyag keletkezik, melyek a zsírok anyagcseréjében töltenek be fontos szerepet.

Tomai Dóra árusként sok ötletet kapott már vevőitől a savanyú káposzta felhasználásához
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

- Ebben a náthás, influenzás szezonban főleg C-vitamin-forrásként viszik a vásárlóink a savanyú káposztát. Van, aki a levét fogyasztja cukorbetegségre, a vércukorszint ingadozásának csökkentéséhez, de olyan is akad, aki fogyókúrához használja. Igazából ebben az időszakban minden korosztály megfordul nálunk, de egyébként, mint általában a piacozásnál, inkább az idősebb vásárlók veszik a káposztát. Hétvégén a többi savanyúság megy, valószínűleg a hétvégi ételekhez, míg a hétköznapi gyors ebédek és vacsorák nem igényelnek annyi savanyúságot. Akkor a káposzta a mérvadó - osztja meg velünk tapasztalatait Tomai Dóra árus.

A káposztából ráadásul sokféle étel készíthető. - Nap mint nap hallunk újabb és újabb recepteket a vásárlóinktól. Népszerű a rakott káposzta, de olyan is van, aki dinsztelt káposztát készít, amin, bevallom, meglepődtem, mert ebben a formában nem ismertem. De előfordul, hogy valaki salátának fogyasztja egy kis tökmagolajjal megbolondítva, netán kapros székelykáposztát készítenek belőle. Ehhez még receptet is kaptunk. Azt pedig a saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a káposztás csirke is kiváló étellehetőség - mondja Dóra.

A zöldség a finom ízek mellett segíthet a depressziós állapotok megelőzésében, védi a bélrendszert, nyugtatja az idegeket.

A leve kiváló méregtelenítő, és hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. Napi 10-15 dkg elfogyasztott savanyú káposzta már elegendő mennyiség a kedvező hatás kiváltásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!