Hírek

2017.02.02. 19:35

Nem vicc, tényleg különválogatják

Székesfehérvár - Tavaly május óta már tizenkétezer 120 literes szelektív kukát használnak a fehérváriak a családi házas övezetekben. Sokan kételkednek abban, hogy a kommunális szeméttől elkülönítve kezeli tartalmukat a szolgáltató.

Majer Tamás

A hulladékgyűjtő edények tartalmáért kéthetente érkezik valamelyik húsz tonnás szemétszállító autó. Az egyik nyomába szegődve megfigyeltük útjukat a házaktól egészen a csalai válogatóig.

Nagy József Olaj utcai szelektív kukájából is Csalára kerül a szelektív hulladék

Czentár Ottó, a Depónia szolgáltatási osztályvezetője kalauzolt minket. Felhívta a figyelmet, hogy egy 2014-es kormányrendelet értelmében kötelező a háztartásokban keletkező hulladékot külön gyűjteni, szelektálni, válogatni. Ehhez nyújtott segítséget a szolgáltató a tizenkétezer, zömmel kékszínű hulladékgyűjtő edénnyel, amelyeket térítésmentesen juttattak el a székesfehérváriakhoz. Most a családi házak 80-90 százalékában vannak már ilyen szelektív gyűjtők.

- Korábban zsákokban vettük át a szelektív hulladékot, ám sokan panaszkodtak arra, hogy a kutya, a házi kedvenc szétrágja a zsákot az otthoni gyűjtés alatt. Sokkal kényelmesebb és egyszerűbb így, hogy már van egy második kuka is az udvarokban - mondta Czentár Ottó.

A szelektív kuka nem extra költség a lakóknak. Viszont ennek köszönhetően kétszer annyi űrtartalmat szállíttathatnak el, amennyiben felvállalják a szelektív gyűjtéssel járó plusz odafigyelést. Az is fontos, hogy minél kisebb térfogat mellett, minél nagyobb súlyú hulladékmennyiséget préseljenek bele a kukákba, például érdemes laposra taposni a PET palackokat.

Várakozáson felüli szelektív hulladék gyűlt össze nyár óta, harminc százalékkal több szelektívet szállítottak el a kukásautók, mint korábban, míg a kommunális hulladék mennyisége húsz százalékkal csökkent. A szolgáltatói tapasztalat szerint azonban még mindig vannak, akik nem tudják, hogy a városban több módon is működik a szelektív gyűjtés, pedig akik információt kapnak a lehetőségről, azokat már nem kell később győzködni arról, hogy mindannyian jobban járunk a környezetbarát módszerrel.

A családi házas szelektív edényekben egyben gyűjthető az összes újrahasznosítható hulladék, viszont kifejezetten csak csomagolási anyagokat szabad ezekbe dobni. Sem a kidobásra ítélt mikrohullámú sütők, sem az ócska kanapé darabjai nem tartoznak ide. Persze bele se férnének, az ilyesminek a hulladékudvarokban van a helye.

Czentár Ottó elmondta, folyamatosan növekszik a begyűjtött szelektív hulladék mennyisége

Fontos tudni, hogy a családi házas szelektív kukákba nem szabad üveget dobni, hiszen az üvegszilánkok nagyon veszélyesek lennének a csalai kézi válogatáskor. Az üvegeket a város negyvenöt hulladékgyűjtő szigetének nagy, 1100 literes konténereibe várják.

A baracskai büntetés-végrehajtási intézet rabjai is részt vesznek a válogatásban


A csalai hulladékudvarban az üveg mellett még hét részre válogatják a begyűjtött szelektív hulladékot. Ezek a PET palackok, a HDPE jelzésű, jellemzően mosószeres flakonok, a vegyes papír (újság, szórólap), a kartonpapír, az alumínium, a vas és az italos, ún. társított tetra pak kartonok, amelyek a papír mellett fémeket is tartalmaznak, ezért jelentenek külön egységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!