Gazdaság

2017.02.05. 13:27

Kishantosi népfőiskola: fenntartható földhasználat

Kishantos – A fenntartható vidékfejlesztés a helyi erőforrásokra és a helyi közösségekre épül – fejtette ki Ács Sándorné a Mezőföld Népfőiskola műhelybeszélgetésén.

V. Varga József

A jövő a gyermekeké! De hogy milyen lesz az a jövő, az rajtunk, felnőtteken múlik.

A Mezőföld Népfőiskolai Társaság és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ e gondolat jegyében indította el a múlt évben Azonnal hagyjuk abba! című sorozatát, hogy számba vegyék azokat a dolgokat, amelyeket azonnal abba kéne hagyni, illetve amelyeket azonnal el kellene kezdeni ahhoz, hogy élhető, biztonságos jövője legyen gyermekeinknek – mondta el Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök hallgatóságának.

Vidéken a megélhetés forrása a föld. A fenntartható fejlődésnek nincs alternatívája Fotó: V. Varga József

A fenntarthatóságról szóló műhelybeszélgetés-sorozat negyedik programján Ácsné Éva a fenntartható földhasználati rendszer alapelveiről tartott előadást, melyet egy korántsem megnyugtató példával vezetett fel.

Nevezetesen: a Föld 4,6 milliárd éves, s ha ez 46 év lenne, akkor az emberiség 4 órája van itt, az ipari forradalom 1 perce kezdődött, és ez idő alatt bolygónk erdeinek több mint felét elpusztítottuk.

A három legkritikusabb környezeti probléma napjainkban a klímaváltozás, a nitrogén körforgalom és a biológiai sokféleség csökkenése.

A természeti forrásokkal érzékenyen kell gazdálkodni, és méltányosan kell elosztani azokat – hangsúlyozta Ácsné. A helyi erőforrásokkal – termőföldek, erdők, vizek, megújuló energiaforrások és természeti értékek – a helyi közösségeknek kell rendelkeznie, és azokkal fenntartható módon gazdálkodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!